Суспільство (відео)

Відпочинок на Дніпрі може обернутися державною зрадою (Відео)

Зараз на узбережжі Дніпра тихо. Однак ближче до вихідних воно стає справжнім магнітом для відпочивальників. Рибалки кажуть, що тут водиться багато риби. Однак відпочинок у цій місцевості на кордоні тепер дедалі небезпечніший. Місцеві мешканці розповідають, що тут людей часто затримують білоруські прикордонники. Так сталося і з паном Олександром. Нещодавно він із другом приїхали сюди порибалити.

«Перебували на своїй території, по центру річки, де кордон проходить. Десь в обідню пору ми вже збиралися на берег повертатися, вийшов катер білоруський – 4 особи. Одразу пред’явили нам те, що ми нібито порушили кордон. Хоча ми не порушували і паспорти мали. Вони запропонували нам пересунутися на свою територію, ми пересунулися»,- Олександр, рибалка.

Чоловік розповів, що є ціла система захоплення.

«Вони катер свій поставили з нашого боку, виходить. У нас шляхів відходу не було. Ми не змогли на нашу територію відплисти. У нас вхід був тільки на білоруську територію. Там нас уже чекав УАЗ, нас туди посадили, човен залишили на березі. Що найцікавіше, цей човен прикордонники охороняли. Потім, через дві доби, нам повернули всі речі та відправили»,- Олександр, рибалка.

За словами рибалки, під час затримання білоруські прикордонники забрали у нього та його друга їхні паспорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині браконьєр наловив риби більш ніж на 4 тисячі гривень

«Далі відвезли, здається, на Лоєв. Там нас дві доби тримали, люди в штатському приїжджали. Прикордонники одні, а це, мабуть, інші структури приходили. Ставили різні запитання з приводу нашої обстановки політичної, атошники ми чи ні. Погрожували. Сказали, що посадять нас у в’язницю або випишуть штраф великий, якщо не погодимося їм негласно допомагати по Україні. Більше їх цікавила обстановка в нашій прикордонній зоні»,- Олександр, рибалка.

Олександр каже, що вони з другом дали свою згоду. В обмін на це їх відпустили в тому ж місці, де й затримали. Повернувшись на територію України, вони звернулися до СБУ та написали відповідні заяви.

«Дивне ставлення з боку білоруської влади до наших громадян, які перебувають на нашій території. Вони підступно затягують нас туди, демонстративно показуючи нам зброю, автомати. Куди ж ти підеш проти автомата?»,- Олександр, рибалка.

В управлінні СБУ Чернігівської області цю інформацію підтверджують. Тут розповіли, що подібна «співпраця» підпадає під статтю «Державна зрада» та загрожує кримінальною відповідальністю і позбавленням волі від 12 до 15 років. Уникнути цього можна, звернувшись до Служби безпеки. У такому випадку справа розглядатиметься в суді. У разі добровільного зізнання з людини знімається кримінальна відповідальність ухвалою суду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button