Суспільство (відео)

Війна і школа: як на Чернігівщині готуються до навчального року (Відео)

Від початку повномасштабної російсько-української війни перестали працювати школи та дитячі садки, тисячам родин довелося рятувати себе й евакуйовуватися за кордон. Хтось одразу на новому місці йшов навчатися до місцевих навчальних закладів, а хтось продовжував навчання дистанційно. Багато учнів бажали довчитися начальний рік у тій країні, в якій вони зупинилися, але є такі, які вже зараз не планують повертатися. Тож освітяни прогнозують на новий навчальний рік зменшення контингенту учнів.

«З 24 лютого у нас виїхали 11 тисяч 990 дітей, майже 12 тисяч. Це дітей шкільного віку. Відсотків 70, ми прогнозуємо, що вже повернулися. Це, звісно, орієнтовно, 65-70 відсотків, може, хтось залишився ще на літній період. Може, хтось поїхав до бабусі чи дідуся або в більш спокійне місце. Влітку порахувати ще складно, але є такі прогнози, що на 10-15 відсотків може менше дітей у нас бути», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Також на кількість учнів впливає і демографічна криза, яка спостерігалася раніше.

«Минулий рік ми набирали 8 883 учні, які йшли в перший клас. Навіть прогнозована цифра вже на цей рік без війни, ми досліджували раніше, в січні, на 1400 дітей менша», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

З огляду на таку ситуацію, було ухвалене рішення продовжити терміни набору учнів.

«Навіть у вересні ми не будемо припиняти набір. Це не є проблема. Єдине питання – вибрати школу, ми розуміємо, що десь вони можуть бути зруйновані. То будемо дивитися вже по мікрорайону. Наприклад, 18-та та 21-ша школа в Чернігові… Там вони пропонують найближчу школу. Точно так само може відбуватися і в сільській місцевості», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Опорні школи в громадах, які були значно пошкоджені, відновлюватимуть насамперед.

«Вони ж зазвичай у центрі громади, туди воно прилетіло. На жаль, вони зруйновані, і туди ми вже залучаємо допомогу. Можливо, щоб навчалися у дві зміни або в іншому корпусі школи навчати дітей, знову ж таки, якщо буде прийнято рішення про офлайн-навчання», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кожна громада окремо ухвалюватиме рішення про форму навчання, залежно від своїх можливостей, безпекової ситуації та думки батьків.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button