Суспільство (відео)

«Війна цінностей»: молодь Чернігова створила документальний фільм про війну (Відео)

«Війна цінностей» – документальний фільм про повномасштабне вторгнення, активні бойові дії на території Чернігівщини та сміливість кожного чернігівця й українця в боротьбі за цінності цивілізованого світу. Створенням фільму протягом понад п’ять місяців займалися студенти Чернігівського обласного наукового ліцею.

«Це документальний фільм, який створювали учень та учениця нашого ліцею – євроклубівки та євроклубівці. Присвячений фільм тематиці цінностей, за які сьогодні воює Україна, цінностей, яких росія хоче нас позбавити», — Антоніна Федорченко – методистка ЧОНЛ; керівниця проєкту Євроклубів.

«У фільмі буде показано, як ми працюємо над нашим проєктом, а також будуть наші люди, які відстоюють європейські цінності зараз», — Андрій Свириденко – ліцеїст ЧОНЛ.

Можливість створити документальний фільм ліцеїсти отримали завдяки перемозі в конкурсі учнівських проєктів. «Війна за європейські цінності – вибираємо свободу та демократію!» – це гасло цьогорічного проєкту. За допомогою різноманітних івентів та історій відомих чернігівських персоналій ліцеїсти протягом навчального року транслювали для України та світу ідею того, що відібрати в українців цінності цивілізованого світу неможливо.

«Загалом проєкт тривалий. Розпочався він навесні 2023 року. Восени ми закінчуємо цей проєкт. Це цілий цикл заходів: інформаційна кампанія про європейські цінності, це літня школа «Назустріч європейським цінностям», це зустрічі з тими людьми, які теж певним чином пропагують європейські цінності, а в цьому випадку збирали свідчення війни», — Антоніна Федорченко – методистка ЧОНЛ; керівниця проєкту Євроклубів.

Прем’єра документального фільму відбулась у стінах ліцею, серед друзів і колег авторів «Війни цінностей». Утім, надалі творці документального фільму планують виходити на більш глобальну аудиторію глядачів, аби показати, що в сьогоднішній війні українці ціною життів захищають європейські цінності.

«Планувалося перекласти фільм, принаймні додати англійські субтитри. Надалі можна розширити аудиторію глядачів, адже наш ліцей співпрацює з декількома школами з Європи й Азії. Надалі цей список можна буде тільки продовжувати», — Андрій Свириденко – ліцеїст ЧОНЛ.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button