Суспільство (відео)

Виноградники та парк дикої природи: Остерська громада прагне стати туристичним осередком Чернігівщини (Відео)

Уже в перший рік створення Остерська ОТГ змогла збільшити свій бюджет на 7 мільйонів. Понад півтора мільйона цих коштів витратили на придбання нового сміттєвоза, таким чином вирішивши наболілу проблему зі сміттям у громаді.

«Лежали мішки зі сміттям розірвані. Нікому справи до цього не було. Оце позбирали листя в парку, в місті стало чистіше».

«Чистота, порядки в нас. Добре в нас».

 «Те, що громада стала, це дуже добре. Усі кошти залишаються тут, на місці».

«В зимовий період у нас на базі цього сміттєвоза є відвал, яким можна чистити сніг. Це краще для наших жителів. Вулиці очищуються, є два трактори. На базі Т74 гусеничні. Узимку даємо собі раду без сторонньої допомоги», — розповідає Володимир Хоменко, заступник міського голови з питань ЖКГ.

А щоб вчасно ремонтувати освітлення в Остерській ОТГ, за кошти інфраструктурної субвенції для громади придбали нову автовишку.

«Коли не було вишки, ми залучали з сусідніх громад, навіть із Чернігова вишки. На день це коштувало десь 3,5 тис. грн. а на один день ніхто не хоче їхати. Це щонайменше 10 днів. А так зараз своя вишка, є два водії й електрик. Вони постійно їздять, у нас зараз два села повністю освітлені, багато вулиць по місту, які не світилися, бо нікому було поміняти лампочку», — говорить Андрій Скидан, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Аби Остерська громада могла заробляти власні кошти, сюди залучають інвесторів.

«Це свідчить про те, що громада не лише прагне залучати кошти субвенції, а й про те, що громада залучає розвиткові проекти, малий і середній бізнес», — зауважує Оксана Стельмах, радник із комунікацій Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парку природи «Беремицьке» розпочався пляжний сезон

Так, два роки тому на околицях Остра тут з’явилися свої виноградники, на яких вирощують 200 сортів цієї культури.

«Ми довго ішли до цього і підшукували землі. Можна було б і ріллю взяти. Але тут вище води, ми за рахунок цього заощаджуватимемо на поливі. Я думаю, наша компанія матиме якісь прибутки. Ми Чернігівщину будемо прославлять по Україні. І наше славетне місто Остер. І можна до зеленого туризму його долучати. Плюс буде для всіх», — говорить Артем Севастьян, власник ТОВ «Остер Агротрейд».

Продавати планують тільки столові види на ринках Чернігівщини та інших областей. Та це стане можливим тільки тоді, коли виноград почне плодити. Власник фірми Артем Севастьян прогнозує, що це відбудеться тільки на шостий рік. Саме тоді бізнес почне окупатися.

«Якщо у нас перший виноград буде, наприклад, 15 серпня, то в них уже 25 липня. Ну, тут є свої плюси та мінуси. Коли в них його багато, то ціна вища. Але коли на півдні вже винограду немає, то ціна вища в нас», — відзначає Леонід Ющенко, співзасновник ТОВ «Остер Агротрейд».

Одним з основних інвесторів в Острі є парк природи «Беремицьке», що приваблює туристів і забезпечує робочі місця для місцевих жителів. Тут намагаються відтворити дику природу, яка була характерна для Чернігівщини у V-Х ст.

«Цей наш регіон, Остерщина, завжди був туристичним. Якщо взяти старіші карти, то звідси і до Києва були суцільні бази відпочинку. Але це все занепадало з часом. Потенціал у регіону надзвичайно великий, туристичний. І ми хочемо, щоб людина приїхала і побачила гарантовано природу, де чисто, де немає сміття, де немає асфальту», — розповідає Ростислав Полушвайко, менеджер із регіонального розвитку парку природи «Беремицьке».

До того ж тут впроваджують програму з відновлення популяції лосів. Так, торік у парку вигодували лося Аслана. А цього року до парку забрали лосеня Єву, яку ледь живою знайшли грибники поблизу села Євминка. Найближчим часом планують поповнити свою колекцію тварин новими видами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парку природи на Чернігівщині бейбі-бум

«Цього року плануємо привезти туроподібних. Це тварина, яка раніше була найбільшою у наших лісах на Чернігівщині. Це велика корова, яка сягала півтори тонни ваги, з величезними рогами. І цього року сподіваємось, що все ж таки повернемо зубра в чернігівські ліси. Щоб утворилась оця мегафауна», — говорить Ростислав Полушвайко, менеджер із регіонального розвитку парку природи «Беремицьке».

У майбутньому тут планують збудувати готельний комплекс, щоб туристи мали де зупинитися. А спільно з міською владою розробляють туристичний маршрут так, щоб до нього входила Юрієва Божниця, що в Острі. Співробітники місцевого краєзнавчого музею кажуть, що вона приваблює чимало туристів і дослідників. Божниця є унікальною історичною пам’яткою, перший камінь якої заклав сам Володимир Мономах. Вона збудована ще за часів Київської Русі та була зруйнована монголо-татарами.

«Кожен камінь виходить так, щоб люди бачили, як воно це було. Вгорі подвійне таке намисто. А внизу – подвійний пояс із каменів сірих таких. І стіни дуже товсті, 1.10 м їх ширина. І три масивні вікна. І за рахунок того, що тут такі масивні стіни, то вона і стоїть до цього часу. Говорили, що на яйцях замішували ці цеглиночки, і до цього часу вона стоїть», — розповідає Лідія Мисливець, екскурсовод.

Функціонує в громаді й станція юних техніків. Тут функціонують чимало гуртків, серед яких картинг, авіамоделісти та радіоаматорство. Вихованці станції отримують багато винагород на різноманітних змаганнях. Викладачі кажуть, що це єдине місце, де діти можуть здобути знання в цих напрямах. Але часом це досить складно.

«У нас виходить так, що в школі треба все вчити, запам’ятовувати, і в нас те саме. Тобто і азбуку Морзе, і позивні, ну і багато дуже інформації. Тому одиниці досягають якихось успіхів», — зауважує Ігор Борисенко, керівник гуртка радіооператорів і радіотелеграфістів.

Нещодавно в Острі відновили стадіон і поставили на ньому тренажери. Проекти коштував близько 1,5 млн.

«Повністю зняли старе покриття. Зробили канаву, заложили повністю щебенем. І застелили нову траву хорошу».

«У нас ще облаштували дитячі майданчики, тренажерні зали, в нас на стадіоні. Ми туди бігаємо, займаємося, хто хоче схуднути, будь ласка».

У міській раді кажуть, що за час існування громади тут встигли зробити капітальний ремонт садочка. Надалі планують замінити старі водопроводи та відремонтувати дороги. Цього року на їх відновлення виділено приблизно 500 тисяч.

Журналіст: Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button