Суспільство (відео)

Вишиті бісером сокровення майстрині Агнеси (Відео)

Сьогодні в обласній бібліотеці імені Короленка відбулося відкриття ювілейної виставки народної майстрині Агнеси Ляшенко «Вишиття сокровення».

Натхнення до Агнеси Денисівни прийшло ще давно — коли вона захотіла вишити вінчальні ікони для своїх онуків. Після вдалої спроби вона почала вишивати ікони бісером. Техніка у майстрині своя: спочатку робить ескізи на тканині, потім вишиває.

—  Перший час було важко, особливо ніс вишивати, і тут у мене є перша ікона. Потім мені вже все це, звичайно, прийшло з досвідом, і я можу вишивати все, що хочу. Якщо інші вишивають по схемах, вони обмежені, так би мовити, у виборі, то я можу все, — Агнеса Ляшенко, народна майстриня.

Вишивання ікон бісером – це мистецтво, яке потребує терпіння, часу й досконалого художнього смаку.

В середньому більше місяця, далі — як воно піде. Знаєте, ось ікона Аскольда, який перший прийняв хрещення у 722 році, зайняла взагалі мало часу, бо він мені якось так легко дався, — Агнеса Ляшенко, народна майстриня.

Нараховується понад 90 ікон, які створила майстриня вишила бісером. В її роботах можна побачити Чернігівських релігійних діячів і Чернігівських чудотворних Богородиць.

— Є канонічні спеціальні кольори для ікон ось таких, намальованих, як я вишивала. Ось, наприклад, червоний — це колір крові Ісуса Христа, блакитний — неба, золотий жовтий — це святість, це небесна слава. Не використовуються чорні — це пекло, і дуже рідко використовують, звичайно, ядучі барви, — Агнеса Ляшенко, народна майстриня.

Тож помилуватися творінням народної майстрині Агнеси Ляшенко можна вже сьогодні.

Ще статті по темі

Back to top button