Суспільство (відео)

Високосний 2024 рік: чи можна одружуватися і чи варто вірити в прикмети (Відео)

Виходити заміж, купувати житло та змінювати роботу в 2024-му не можна, бо рік високосний, тому невдалий. Таке уявлення і дотепер побутує в суспільстві, бо формувалося багато років. Чи справді переступний рік може принести нещастя в особистому житті та чи варто вірити таким забобонам, нам розповіла чернігівська психологиня Наталія Лазаренко.

«Ви можете спокійно одружуватися, народжувати дітей у цей рік, бути щасливими, як і 29 лютого, так і кожного дня знаходити якісь моменти щастя. Якщо у вас така тривога стосовно високосного року, згадайте, що війна в нас почалася не у високосний рік, хоча це дуже велике нещастя для кожної окремої людини і для цілої нашої країни, і для всього світу це дуже велика проблема й трагедія», — Наталія Лазаренко, психологиня.

У високосному році немає нічого магічного, тому психолог радить спершу підійти до вивчення цього питання з наукового погляду. Переступний рік – це лише рік, у якому 366 днів, а не 365. І це явище має наукове пояснення. Річ у тім, що для повного оберту навколо Сонця Землі потрібно приблизно 365 днів і 6 годин. Так і з’являється раз на чотири роки додатковий день, аби врівноважити цю систему.

«Страшні часи бувають завжди. Не тільки раз на чотири роки. Зайвий раз себе залякувати, я не рекомендувала б. Згадаймо про людей, які народилися 29 лютого. Тобто якщо люди будуть про це негативно думати, то їхнє життя також буде негативне. А якщо думати в такому контексті: о, прикольно, в мене день народження раз на чотири роки, тому я в чотири рази молодший, ніж інші мої однолітки», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Найпоширенішим міфом серед населення стосовно переступного року є те, що в цей період не можна одружуватися. Розвінчувати цей забобон ми вирушили до церкви.

«Саме одруження, якщо ми візьмемо церковний шлюб, то це є благословення Боже, а якщо є благословення Боже, то, відповідно, що сам день, чи сам рік, чи цей один день у році, який додається, до цієї події жодного стосунку не має. Високосний рік стосується виключно календаря і виключно точності календаря, щоби вирівняти тих 6 годин, яких бракує кожного року в річному колі, яке проходить планета Земля. Важливі наші почуття, наше серце, наш розум, а не сам день, і прив’язуватися до дня чи вірити багатьом забобонам… цих забобонів надзвичайно багато», — Отець Роман (Кіник), настоятель кафедрального храму Святої Катерини (ПЦУ).

Пам’ятаймо, тільки від нас залежить наше життя і тільки ми можемо зробити навіть, на перший погляд, невдалий рік – щасливим.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button