Суспільство (відео)

Виставка сучасної художньої фотографії відкрилась у Чернігові (Відео)

В одному з виставкових залів Чернігівського художнього музею імені Ґалаґана розгорнулася фотовиставка, що занурить чернігівців і гостей міста у світ сучасної художньої фотографії. На ній представлено понад 30 робіт учнів і послідовників відомого українського фотографа Вадима Докторова, який родом із Чернігова.

«У нас присутні 11 учасників – це Вадим Докторов, у фотодуеті зі мною, а також 10 учнів і послідовників «Doctorov Photography». Роботи переважно зняті під час майстер-класів і навчальних курсів, які ми організовували впродовж життя Вадима Докторова», — організаторка виставки Валерія Собакар-Худояр.

Вадим Докторов – сучасний український фотограф із міжнародним ім’ям. Особливо відомий своїми fashion-фотографіями, трюковими зйомками та портретами. За життя він працював у фотодуеті зі своєю дружиною, моделлю Валерією Собакар-Худояр. Фотомитець пішов із життя 7 вересня 2021 року.

«Саме цього дня ми зробили символічне відкриття виставки, аби показати, що хоч великого маестро і нема з нами, але справа його продовжує жити.

Це відбулося несподівано. У нього стався серцевий напад, 7 вересня, як я вже сказала. Очевидно, що про це знав лише сам Вадим Докторов. За кілька тижнів до того як він пішов від нас, він організував майстер-клас на тему слов’янської міфології, де фігурував образ Мокош, слов’янської богині долі, яка була в образі з чарівним веретеном, на якому пряде нитку долі. Під час цього майстер-класу Вадим попросив зробити фото, як богиня перерізає нитку долі. Він сказав, що таким чином закінчиться і його життя», — організаторка виставки Валерія Собакар-Худояр.

Ця виставка робіт учнів Вадима Докторова вже друга. Утім, Чернігів її побачив вперше, адже до цього роботи експонувалися в столиці. Рішення виставлятись саме в Чернігові – не випадкове. На початку свого творчого шляху саме тут відбувалася одна з перших виставок молодого і тоді ще невідомого фотографа – Вадима Докторова. Вдруге показатися рідному місту, але вже з потужним і професійним творчим надбанням було однією з цілей митця.

«Першу виставку ми проводили в Академії мистецтв у Києві, це було якраз за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення, там було більше робіт, там було понад 120 робіт і приблизно 30 учасників із різних країн, міст. Після того ми хотіли привезти цю виставку сюди, в Чернігів, оскільки це рідне місто Вадима Докторова.

Я знаю, що це було важливо для Вадима і важливо, відповідно, для нас, як для його учнів», — організаторка виставки Валерія Собакар-Худояр.

Відвідати виставку сучасної художньої фотографії може кожен зацікавлений у робочі години Чернігівського обласного художнього музею.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button