Суспільство (відео)

Дорожникам мало грошей для ремонту доріг (Відео)

Служба автомобільних доріг провела брифінг, на якому розказала про свою роботу та плани на майбутнє. Дорожники скаржилися, що на обслуговування більше семи тисяч кілометрів доріг області, і це без шляхів населених пунктів, їм виділяють надто мало грошей.

— Не буду лукавити. Те, що виділено з бюджету, це 145 млн гривень на експлуатаційне утримання. Мінімальна вартість. Від одного мільярда до 2 мільярдів 800 мільйонів гривень. Це тільки експлуатаційне утримання, — Володимир Гузема, начальник служби автомобільних доріг у Чернігівській області.

Апетити «хранителів доріг» були доволі великими. І головною темою звіту стали гроші – заплановані, виділені або необхідні. Суми постійно змінювалися, залежно від об’єкта чи виду ремонту. Але завжди була «піонерська» готовність впоратись із фінансовим навантаженням. Проте рядові чернігівці не дуже оцінили таке завзяття.

—  Необхідно 550 мільйонів гривень, можу вас запевнити: дорожники зможуть ці кошти освоїти, —  Володимир Гузема, начальник служби автомобільних доріг у Чернігівській області.

—  Тому що в нас така система – вкрасти і нічого не робити.

— Та дороги взагалі. Зійшов сніг і зійшов асфальт. Куди гроші вкладають, я не знаю, і якого хляпа податки платити – я взагалі не знаю. 

Головною причиною руйнування доріг Володимир Гузема назвав їх перевантаження, перезволоження та неправильне будівництво попередниками. Серед досягнень відзначив митний експеримент, що був започаткований в Одеській області, а цього року в нас додатково дозволив отримати на дороги 85 мільйонів гривень. Окремо зупинився на впровадженні поточного ремонту за технологією гарячого реміксу з «Мультимаком»

—  Зверху так званий мультимак. Килимок зносу. Він закриває всі тріщини, всі шпарини і не дає волозі проникати вглиб покриття, — Володимир Гузема, начальник служби автомобільних доріг у Чернігівській області.

На жаль, за цією технологією в області цьогоріч роблять тільки одну дорогу – це під’їзд до Чернігова в районі села Іванівка. Серед планів – поки що не профінансований проект ремонту дороги Количівка – Куликівка – Ніжин – Прилуки – Пирятин. До цього останній поточний ремонт дороги області бачили тільки в 2011 році. Головний дорожник пояснив причину цього та розказав, чому переважає такий непопулярний серед водіїв ямковий ремонт.

— Тобто ми маємо 3 900 кілометрів доріг ямкового ремонту або 25 кілометрів поточного. Якби в нас були кошти, ми відмовилися б від ямкового ремонту, але, на жаль, якщо ми маємо старий каптан, а грошей на новий немає, то ми маємо його латати, — Володимир Гузема, начальник служби автомобільних доріг у Чернігівській області.

Зі слів Володимира Гуземи очевидно, що поточний ремонт у 156 разів дорожчий за ямковий. Останній же він оцінив у 309 гривень за один метр квадратний. Загалом же виділені бюджетом кошти на експлуатацію доріг, крім латання ям, ідуть на освітлення, розмітку й утримання штучних споруд.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button