Суспільство (відео)

Вистояти та розвиватися: виробники легкої промисловості Чернігівщини розповіли про бізнес у війну (Відео)

Легка промисловість – одна з найважливіших галузей економіки, що тримає два фронти: економічний і військовий. І саме ці напрями зараз є важливими для країни. На жаль, чимало підприємств легкої промисловості зазнали пошкоджень і руйнувань. Є й такі, що змогли після знищення почати «з нуля», відновитися та надати робочі місця працівникам. Аби обговорити проблеми та виклики сьогодення і спільно знайти рішення для зросту та розвитку представники легкої промисловості зібралися в Агенції регіонального розвитку на дискусійну панель.

«Ми сьогодні збираємося для того, щоб провести діалог, обмінятися досвідом щодо подолання викликів, пристосування до реалій. Що вдалося, що не вдалося і найосновніше – що необхідно зробити сьогодні для завтрашнього дня, аби легка промисловість Чернігівщини як одна зі складових всеукраїнської, змогла зберегти свій потенціал, вистояти та розвиватися. Тому що військові часи показали, що легка промисловість є стратегічною для країни. Як із погляду обмундирування для військових, силових формувань, так і для забезпечення населення України», — президент-голова правління Асоціації «Укрлегпром» Тетяна Ізовіт.

Енергетичні виклики, мобілізаційні питання, збереження кадрів і їх навчання, а також пошук інвестицій і грантів – найактуальніші теми, що звучали на зустрічі. Більш потужні підприємства ділилися досвідом із молодшими колегами.

«Будь-який бізнес і наш зокрема завжди розраховує на свої сили, але дякую нашим міжнародним партнерам, які не побоялися, і в умовах, які в нас виникли від 24 лютого 2022 року, роблять у нас і надалі замовлення. Ми працюємо за системою толінгу і, дякуючи Богу, ми зберегли всі робочі місця. До того ж ми перепідготували нових людей, які проходять до нас за дуальною системою, і змогли наростити свій колектив і персонал», — керівниця чернігівської швейної фабрики «Елегант» Наталія Романовська.

На зустріч також завітали представники департаменту економічного розвитку ОДА та Чернігівського обласного центру зайнятості.

«Агенція регіонального розвитку Чернігівської області прагне до того, аби бізнес комунікував, нам важливо знати їхні потреби. Саме тому сьогодні і відбулася дискусія про проблеми та перспективи розвитку легкої промисловості Чернігівщини в умовах воєнного стану. До нас завітали понад 20 виробників.

Був запит на те, щоб зустрічі такі проводити регулярно, тому агенція виступає як і організатори, і майданчик. Ми будемо працювати над тим, аби запрошувати різні галузі, от сьогодні була легка промисловість, запросимо окремо харчову й агровиробників. Щоб спільно створювати напрацювання та подавати їх до адміністрації. Тобто спільно знаходити вирішення питань і долати проблеми», — директорка «Агенції регіонального розвитку» Чернігівської області Марія Руденко.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button