Суспільство (відео)

Власна рецептура, оригінальні назви і таїнство випікання: у Чернігові з’явилася пекарня крафтового хліба (Відео)

 «Душа Чернігова» та «Джонсонюк» зі справжнього чернігівського борошна. Нещодавно в Чернігові відкрилася містерія крафтового хліба з цікавими назвами та власною рецептурою. Олег Бібіков, власник пекарні, розповів, що створення хліба – це його дитяча мрія, проте під час вторгнення окупантів вона переросла в дещо більше.

«Під час повномасштабного вторгнення я зрозумів, яку велику цінність має хліб, і склалося все до того, щоб відкрити свою пекарню. Коли хліба обмаль було, коли була така дуже велика потреба в ньому, я зрозумів, що треба мрію дитинства втілювати в життя», — Олег Бібіков, власник пекарні, волонтер.

Рецепти хліба Олег розробляє разом зі своїм товаришем, який уже 30 років присвятив цій справі. А от назви придумує сам.

«Я називаю хлібчик, як душа моя хоче. В момент, коли я замішую тісто, які в мене емоції, думки – і потім іде назва хліба. «Селянський» я так назвав, бо він повністю житній, і в мене асоціація з ним, що така велика, здорова хлібина, яку отак от ножем розрізаєш, і він такий повністю чорний, такий насичений смак природи. Скоро ще буде хліб «Олів’є», під Новий рік, обов’язково. «Вінігрет» – це вже обов’язково, ми вже розробили його. І «Картопля фрі» – картопляний хліб буде. Із чернігівської картоплі зробимо хліб», — Олег Бібіков, власник пекарні, волонтер.

Інколи потрібні кілька тижнів, аби отримати правильну рецептуру хліба.

«Я їв борщ, захотілося хліба такого. Знаєте, я в дитинстві колись куштував невеличкий такий хлібчик, і він настільки був смачний, настільки я запам’ятав цей смак. І ми дуже довго тренувалися. Десь зо три тижні різні хлібини пекли, але того смаку не дійшов. А коли я заварив солод і додав солод, і випік хліб, і оцей аромат розійшовся по всій пекарні… І я одразу зрозумів, що це саме той хліб з дитинства, до борщу. Тому й назвали його «Борщик», — Олег Бібіков, власник пекарні, волонтер.

Під час повномасштабного вторгнення Олег разом із командою волонтерів допомагали містянам із продуктами. Потім готували обіди для чернігівців, житло яких постраждало під час бойових дій. Зараз возять хліб на прикордонну Сумщину та Чернігівщину. В Херсоні створили повноцінну гарячу кухню.

«Ситуація там не з легких. Як і загалом у будь-якій частині країни, де ведуться бої. Там постійні обстріли. Я там був, ну, я збився на вісімдесятому приході. Там цілодобово йдуть обстріли. Люди вже так звикли до цього, що для них це просто якась рутина стала. Тяжка ситуація, тяжка», — Олег Бібіков, власник пекарні, волонтер.

Мрією Олега є відкриття чернігівських пекарень по всій країні. Здійснити її збирається після Перемоги.

«Хотілося б, щоб у кожному місті України була «Містерія» з чернігівським хлібом. Тому що це чернігівський хліб. Ми використовуємо з чернігівських полів зерно, у нас своє борошно, ми самі розробляємо, який має бути коефіцієнт білка, який коефіцієнт жирів має бути. Повністю все борошно – це наше, воно під нас робиться, за нашою рецептурою робиться, невеликими обсягами мелеться. Й одразу ж використовується», — Олег Бібіков, власник пекарні, волонтер.

Такий крафтовий хліб дуже полюбили чернігівці, бо завжди печеться він із гарними намірами та настроєм. А по-іншому ніяк, бо, як зазначає Олег, випікання хліба – це справжнє таїнство.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button