Суспільство (відео)

Фестиваль самбо об’єднав спортсменів-початківців Чернігова (Відео)

Найменші самбісти Чернігова в неділю зустрілися в спортивному залі, аби помірятися силами. Змагання пройшло у формі фестивалю «Юний самбіст», в якому взяли участь приблизно 80 дітей, котрі займаються цим видом спорту не більше року.

«Не можна назвати їх як змагання. Тому що це діти, які займаються там 3-4 місяці. Тож ми вирішили до новорічних свят зробити такий собі фестиваль для дітей. Не лише показати, який це вид спорту, але й, оскільки закінчується рік, щоб подарувати дітям і батькам радість», — президент Чернігівської обласної федерації самбо Петро Пекур.

«Протягом п’яти років це ми проводимо другий дитячий фестиваль серед найменших дітей, тому що зараз дітей дуже багато, і просто не існує змагань, на які вони можуть потрапити. Бо всі основні змагання починаються з 10-11 років. А оскільки діти приходять у 5-6 років, то п’ять років без змагань не дають жодного досвіду», — головний суддя змагань, тренер Валерій Внуков.

Організатори стверджують, що фестиваль зберіг усі ознаки змагань, такі як конкуренція та суперництво, проте він проходить у більш лояльній формі. А сам захід має побороти хвилювання та страх у спортсменів-початківців перед змаганнями. Та іноді керувати емоціями доводиться і батькам.

«Коли ти стоїш і оголошують твою дитину, то, безперечно, починаєш переживати. Оскільки чомусь здається, що він так не зможе або він так не вміє, або він не знає цього. Але виявляється, вони все знають, все вміють і все розуміють, як робити», — мама юного самбіста Анастасія Шипиленко.

«Спорт цікавий як із погляду підготовки спортсмена, так і з погляду самооборони. Ці змагання другі, головне – подолати хвилювання не стільки щодо суперника, скільки власне внутрішнє», — батько юного самбіста Павло Мельниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові пройшов турнір із самбо

Показати приклад для малечі прийшли старші товариші, які займаються самбо вже приблизно чотири роки. А також майстри спорту, які присвятили все своє життя цьому виду єдиноборства. Так, наприклад, заслужений тренер України Петро Лобас, який доклав усіх зусиль, аби відродити єдиноборства на Чернігівщині, розповів про велике значення самбо для підростаючого покоління.

«Дитина не буде ходити десь по вулиці, вона займається боротьбою самбо. А це дуже гарний вид спорту, де можна не тільки заробляти медалі, ставати чемпіоном, а головне завдання наших тренерів – це здоровя наших дітей, здоровя нашої нації. Тож боротьба самбо – це дуже гарний вид спорту», — майстер спорту з боротьби самбо СРСР, заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії Петро Лобас.

У результаті спортивних поєдинків усі діти отримали подарунки, а переможців нагородили почесними медалями. Після закінчення змагань голова федерації самбо в Чернігівській області Петро Пекур організував для усіх учасників солодкий стіл, а цікавинкою свята стала пісочна анімація.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button