Суспільство (відео)

Волонтерство, фронт і людські долі: відома українська письменниця презентувала в Чернігові три книги (Відео)

Українська письменниця та волонтерка Людмила Охріменко завітала до Чернігова, аби презентувати три свої книги: «Муха в окропі на окупованій території», «Волонтерські історії» та «Оскар», остання у 2021 році стала найкращим романом на військову тематику за версією літературного конкурсу «Коронація слова».Авторка тривалий час жила та працювала в Криму, а зараз проживає у Харкові. З 2014 року їздила на гарячі напрямки – Луганську та Донецьку область – і допомагала захисникам.Саме цікаві знайомства того часу й особистий досвід спонукали письменницю до написання книжок. Зокрема, головний герой роману «Оскар» особисто знайшов авторку в соціальній мережі Фейсбукі попросив допомогти розказати свою історію захисту держави та російський полон на сторінках її книги.

«Але коли ми почали з ним працювати, то виявилося, що це неможливо. Він людина неговірка, малослівна, він офіцер, солдат, військовий. І його уявлення про художню літературу…Не скажу, що були дивними, але були обмеженими. Він російськомовний, кримський татарин за національністю, він добре розуміє і читає українською, але не говорить і не пише. Мені доводилося перекладати», — українська письменниця та волонтерка Людмила Охріменко.

Так письменниці довелося вивчити сухі доповіді військового та розпитати про особливості такої роботи інших військових розвідників.

«Довелось прочитати Коран, прочитати та заглибитися в історію кримськотатарського народу і найголовніше – звернутисядо хлопців,які зробили з мене за два місяці «розвідника-теоретика».

Дуже багато нової для мене було інформації, і це вже я зробила самостійно, тому що мій «замовник» завжди говорив: «Я ніколи, нікому і нічого як справжній офіцер про своїх побратимів не розкажу. І як справжній чоловік я ніколи, нічого і нікому не скажу про свою сім’ю», — українська письменниця та волонтерка Людмила Охріменко.

Тому другу художню складову роману довелося вигадати.

«Тому що, розумієте, є правда фактична, а є правда художня. І попри те, що герой там точно він, але всі, хто його оточував, допомагав, виховував мого літературного героя, зі справжнім героєм незнайомі. Мені дуже хотілося щоб художня правда, літературна,йому, як каже сучасна молодь, зайшла», — українська письменниця та волонтерка Людмила Охріменко.

Усіх, хто допомагав Людмилі Охріменко і консультував її, було відзначено в передмові до книги. На жаль, один із них – Олег Громадський – загинуву перший день повномасштабного вторгнення, захищаючи Харків від ворога. Чернігівці можуть ознайомитися з книгою «Оскар» та іншими виданнями письменниці вЧернігівській міській комунальній централізованій бібліотечній системі.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button