Суспільство (відео)

Від порушення зору до смерті: як не стати жертвою ботулізму (Відео)

Від початку цього року в області вже семеро людей захворіли на ботулізм. Шестеро з них – чернігівці. Один – мешканець Коропської громади. Усі ці люди вживали в їжу непатрану рибу. Та вберегтися від підступної недуги можна. Фахівці кажуть, що для цього треба відповідально ставитися до їжі. Найбільшу загрозу несуть продукти домашнього виробництва, під час виготовлення яких створюються умови без доступу кисню.

«Тобто це консервації домашні, грибні, рибні, мясні. Це повязано з тим, що в домашніх умовах дуже важко забезпечити необхідні умови для консервації продуктів. Спора збудника ботулізму гине за температури 120 градусів. За температури 100 градусів вона може кілька годин не гинути. Тобто це в домашніх умовах важко зробити», — Наталія Вербицька, заступник начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трьох жителів Чернігівщини госпіталізували із ботулізмом

Тож звичайне кип´ятіння не зможе нейтралізувати токсин. Якщо немає можливості уникнути вживання консервації, то краще її зайвий раз проварити. Окрім цього, особливу небезпеку становить сушена та в´ялена риба. Вона взагалі не зазнає термічного оброблення, а при засолюванні створюються умови без доступу кисню. Хоча, за словами фахівців, це трапляється досить рідко, та заразитися можна не лише через їжу.

«Це раньовий ботулізм. Може спора потрапити до рани, там утворюється вегетативна форма, продукується ботулотоксин, що зумовлює захворювання.

Перші ознаки ботулізму можуть проявитись не одразу. Інкубаційний період триває від двох годин до десяти днів. Що він менший, то тяжчим буде перебіг хвороби. Першими специфічними ознаками ботулізму є слабкість і порушення зору», — Наталія Вербицька, заступник начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

«Температура при цьому не підвищується. Також розлади кишківника. Ну, це неспецифічне, як за будь-якого отруєння. Найголовніше – це порушення зору, чого за інших отруєннях не буває», — Наталія Вербицька, заступник начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

За перших проявів ботулізму необхідно терміново звертатися до лікаря, адже його наслідки можуть стати смертельними.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button