Суспільство (відео)

Врятувати історію: у чернігівському історичному музеї імені В. В Тарновського «евакуювали» експонати (Відео)

Історія України – надзвичайно багата та старовинна, та сьогодення примушує нас ховати історичні реліквії від варварських загарбників, які прагнуть їх знищити. Тому замість музейних експозицій, ми споглядаємо порожнечу. Про те, що колись наповнювало музейні кімнати можна почути лише зі слів.

«У цій залі ми розповідали про історію нашого краю. Починаючи з початку 18 століття і завершуючи серединою 19 століття.

Розповідали про багато чого цікаво і як і всі інші наші експозиції ця зала була насичена цікавими об’єктами. А за рахунок того, що колекція Тарновського була насичена меморієм, могли розповідати про наших державців, про козацьку старшину, не просто фотографіями з портретів, а безпосередньо їх матеріалами»,- Сергій Лаєвський – Директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лютий»: у Чернігові зняли фільм про повномасштабне вторгнення (Відео)

Утім замість багатого історичного надбання нас зустрічають порожні стенди.  Там де колись панував дух історичних подвигів наших пращурів, сьогодні – порожнеча. Усі предмети експозиції евакуйовані, через повномасштабне вторгнення.

«Зараз експозиція ця, як і інша наша експозиція, вона демонтована. Музейні предмети упаковані та знаходяться в сховищі. Деякі з них, а в цьому залі, переважна більшість, належать до групи найцінніших музейних предметів, які мають бути евакуйовані в першу чергу»,- Сергій Лаєвський – Директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

Уже зараз дирекція має плани, для повернення історичного надбання до кімнат музею. Повернути реліквії планують після Перемоги України, утім виглядатиме все по новому.

«Та експозиція, яка була колись – не повернеться до музею. Вона була в хронологічній послідовності, а як ми бачимо це не дієво. І маючи надзвичайно цінні колекції, ми не могли показати їх колекційним принципом. Тепер ми змінимо наш підхід і наші нові експозиції будуть показані саме колекційним принципом»,- Сергій Лаєвський – Директор Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко
Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button