Суспільство (відео)

Все – в телефоні: як надмірне дозвілля в смартфонах впливає на дітей (Відео)

Смартфони стали невід’ємною частиною нашого життя. Адже коли все надважливе зосереджене в одному пристрої – це справді дуже комфортний інструмент для роботи. Та для більшості телефон слугує іграшкою, яка здатна непогано сфокусувати увагу. Часто таким відволікаючим маневром користуються батьки – щоб зайняти дитину, вручають їй телефон. Про наслідки такого дозвілля для дітей розпитуємо психолога Марину Польовик.

«Саме ця швидка зміна картинок, швидка анімація заважають: коли дитина приходить на звичайне заняття, їй буде нецікаво. Ні ігри, ні комунікація з дорослими, адже це все не настільки цікаво, як те, що показують там, у тих іграх, мультфільмах і всьому подібному», — Марина Польовик – практикуючий психолог, логопед.

За словами пані Марини, надмірне марнування часу в телефоні впливає майже на всі сфери розвитку дитини.

«Це все заважає інтелектуальному розвитку. Якщо в дитини відсутнє мовлення, в неї не з’явиться бажання заговорити. А навіщо, якщо все цікаве уже є? Також у дитини розвивається неконтрольована агресія», — Марина Польовик – практикуючий психолог, логопед.

Доволі часто можна почути, що, мовляв, відібрати в дитини телефон – найкращий варіант вирішення проблеми. Та в реальних умовах це майже неможливо, адже зараз навіть навчання онлайн. Та варіанти, як убезпечити дитину від негативного впливу, все-таки є.

«Що я порадила б? Скажімо, телефон використовувати як нагороду за успіхи. Щоб дитині це приносило задоволення, а не як засіб відволікти увагу. Рекомендувала б обмежити час. Година-дві, для маленьких дітей – 30 хвилин. Варто займатися з дитиною, підходить усе-усе для розвитку. Бо телефон пригальмовує дитину», — Марина Польовик – практикуючий психолог, логопед.

Звісно, питання взаємовідносин смартфонів і дітей складне, утім, знайти баланс можливо навіть у ньому.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button