ВійнаСуспільство (відео)

Тонна боєприпасів – у повітря: як працюють спеціалісти ДСНС на Чернігівщині (Відео)

Чернігівщина все ще зазначається серед лідерів за кількістю снарядів і мін, які залишили після себе російські окупанти. Під Черніговом російські війська перебували майже місяць. За цей час найближчі села – Ягідне, Красне та Іванівка – зазнали значних руйнувань, десятки людей не вижили після катувань, а територію працівники ДСНС розміновують уже кілька місяців. Допомагає в цьому і відомий пес Патрон.

Крок за кроком вони досліджують кожну ділянку, особливо уважно ті місця, де розташовувалися склади окупантів. Артилерійські снаряди 152 калібру вагою 50 кілограм один за одним обережно переносять у відведені місця. Разом із ними знаходять снаряди 122 калібру – для реактивних систем залпового вогню «Град». Тільки з однієї маленької ділянки біля села Іванівка фахівці вилучили більше як 100 одиниць.

«Усі боєприпаси були зібрані, у відповідні місця складені, зараз наш підрозділ завантажить їх у спеціальний автомобіль «Краз», їх вивезуть для подальшого знищення контрольованим підривом.

Це був склад, але, швидше за все, наші війська вдарили по ньому, тому все розлетілося по території цієї ферми»,- Олександр Ремінець, заступник начальника групи піротехнічних робіт і підводного розмінування.

Знищують боєприпаси у лісі, в спеціально відведених місцях, аби не нашкодити місцевому населенню. Процес підриву суворо контролюють по всьому периметру. А всі присутні проходять до укриття. Команда «Вогонь» – і за секунди тонна вибухівки злітає в повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уроки від Патрона: фугасна протипіхотна міна (Відео)

Вирва від такого вибуху сягає 4-5 метрів завглибшки, а навколишня територія густо вкривається пилом з осколками.

«Розмінування посилено відбувається на територіях Чернігівського району, це села Ягідне, Іванівка, Лукашівка. Там, де була дислокація агресора – російської федерації. Сьогодні ви бачили, як сапери працюють біля села Ягідне, тому що сам населений пункт уже відпрацьований, боєприпасів там немає»,- Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт і підводного розмінування в Управлінні ДСНС у Чернігівській області.

Наразі піротехніки працюють понаднормово, аби люди якнайшвидше змогли повернутися до своїх осель.

«На території області зараз працюють 9 піротехнічних розрахунків із різних куточків нашої країни. У складі 45 чоловік особового складу та 17 одиниць техніки.

Від початку проведення робіт було знешкоджено понад 27 тисяч вибухонебезпечних різноманітних предметів. Також очищено приблизно 8 тисяч гектарів територій»,- Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу організації реагування на НЗ та гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Чернігівській області.

Насамперед досліджують населені пункти, потім – об’єкти інфраструктури. Далі – дороги в населених пунктах і дороги державного значення. І в останню чергу – поля та лісові зони. А тому спеціалісти вкотре наголошують бути вкрай обережними та ще не пересуватися цими територіями. Остаточне розмінування, на жаль, передбачене лише за кілька років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button