Суспільство (відео)

Warhammer і німецькі війська в мініатюрі: чернігівець створює реалістичні діорами просто вдома (Відео)

Сцена зі світу Warhammer просто в квартирі. Чернігівець Борис Потапенко створив її завдяки моделюванню. Це ще одне захоплення чоловіка. Він розповідає, що тема Warhammer популярна на Заході.

«І ось під це все робить моделі англійська фірма, але вони дуже дорогі. Один солдатик коштує щонайменше приблизно 200 гривень. Є по 500, є по 700. Техніка – взагалі від 700 і до 3 тис. Оці піратики мої – це аналоги. Українці відливають. Їх роблять для ігор настільних»,- Борис Потапенко, майстер.

Саме їх чоловік придбав, розфарбував і покрив лаком. Однак так вони простояли недовго.

«На роботі хтось забув балон із піною закрити. Воно засохло, я забрав. І ось це, і це. Основа – це пінопласт. І це теж. Сатенгіпсом або алебастром роблять рельєф. Це корч, просто корч. Корінь. Я його знайшов»,- Борис Потапенко, майстер.

Броньовик у стилі кіберпанк доповнює сцену. Його Борис Потапенко також збирав самотужки з різних деталей.

«Оце з-під верстатів для гоління, колеса – заглушки сантехнічні. Вежа – блок для батарейок. Сам корпус – із пульта від музичного центру»,- Борис Потапенко, майстер.

Моделюванням Борис Потапенко захоплюється давно. Саме захоплення моделюванням розпочалося ще в дитинстві. Тоді Борис Потапенко збирав літаки. Коли пішов до армії, то віддав їх другу та забув. Минуло чимало часу і от якось в інтернеті чоловік побачив набір із німецьким мотоциклом Р-75 та екіпажем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові створили першу колекцію одягу для підлітків на візках (Фото)

«Я його купив, окрилений, подивився, за голову взявся, там усе таке дрібне, просто капець. Але склав. Пофарбував не надто акуратно, бо досвіду майже не було. Без тіней, без нічого. А зараз намагаюся робити більш реалістично: тіні, складки тощо. Оце базове розфарбування, тому що я їх буду допрацьовувати на діорамі. На колесах бруд, десь іржа»,- Борис Потапенко, майстер.

Воїни Бориса Потапенка – це стендові моделі в масштабі 1:35. На його рахунку вже чимало діорам. Наприклад, німецький штаб часів Другої світової, який вже у приватній колекції. На його створення чоловік витратив приблизно місяць.

«Там і собаки, охоронці, будка пропускна, шлагбаум, мотоциклісти теж є. Цивільні жінка з дитиною. Мужик із валізою. Я її пофарбував, вона стояла, стояла, я ходив навколо неї, чогось бракує. Трави! У тріщинах асфальту я траву додав. З пінопласту вирізав бетонний блок. Уже якось змінюється. Потім дивився, дві шахти вирізав. Узагалі супер! Постійно щось доробляю»,- Борис Потапенко, майстер.

Серед планів – створити діораму з моджахедами. Чоловік розповів, що на ній будуть гори, самі люди та машина, яку придбав спеціально. Її він стилізує та зістарить. А от що робитиме з американською піхотою, ще не вирішив.

«Піхоту американську морську просто купив, тому що дешево було. Над ними я довго сидів, бо камуфляж – це найтяжче. Там п’ять кольорів просто. П’ять підходів, не беручи до уваги зброю, розфарбовування облич»,- Борис Потапенко, майстер.

Та окрім моделювання і кіберпанку, Борис Потапенко має ще чимало захоплень. Він малює картини, робить прикраси з полімерної глини та намистин, пише вірші й пісні. У молоді роки грав у рок-групі та виступав на весіллях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button