Суспільство (відео)

Як правильно загартовувати дитину: поради чернігівських практиків (Відео)

Справжнє дитяче царство Нептуна вирує і процвітає в Чернігові в дитячій поліклініці №2. Такий водний клондайк дарує малюкам найголовніше – здоров’я. Лікарі радять, щоб його не втрачати, варто загартовувати малечу.

«Загартовувальні процедури треба починати з повітря. Місячну дитину роздягнути. І залишити її за кімнатної температури. Це також стимулює захисні імунні властивості», — Наталія Зінченко, лікар лікувальної фізкультури дитячої поліклініки №2.

Далі можна переходити до водних процедур. Якщо хочете просто і якнайраніше навчити дитину плавати, важливо робити це у віці від місяця до трьох, коли є вроджений рефлекс плавання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загартовування: чернігівський лікар зробив важливе пояснення

«Насамперед вода – це профілактика захворювань. Діти менше хворіють, швидше одужують, краще активізуються», — Наталія Ярош, медсестра, інструктор із плавання.

Якщо не почали загартовування змалечку – не біда. Можна надолужувати. Починаємо з контрастного обтирання.

«Контрастне обтирання. Беремо дві миски. Різниця води між ними – 5 градусів. Обтираємо холодним і теплим по черзі, закінчуємо холодним, і так по кругу», — Наталія Зінченко, лікар лікувальної фізкультури дитячої поліклініки №2.

Далі дитину не витираємо і вдягаємо тільки після повного висихання. Лише потім переходимо до контрастного душу, але не в буквальному сенсі слова.

«Обливання спершу робимо не на голову, а на шийний відділ, ллємо холодну, потім теплу і закінчуємо холодною. Потім зменшуємо температуру теплої і холодної», — Наталія Зінченко, лікар лікувальної фізкультури дитячої поліклініки №2.

Ефект від водних процедур і загартовування підтверджують усі відвідувачки відділення лікувальної фізкультури.

«Я думаю, що це потрібно для дитини. Хворіє менше, протяги не такі шкідливі. Я вважаю, що загартовування – це корисно», — Катя, мама дитини, яка відвідує басейн.

«Він хворіє, але швидше одужує. Від вірусів нічого не врятує. Але менше хворіє. Загалом здоров’я краще», — Алла, мама дитини, яка відвідує басейн.

— Я зараз не хворію. Менше хворію.

Пересічні чернігівці також підтримують гартування духу і тіла, проте активізуватись для  збереження  власного здоров’я не квапляться.

—  Ну, я не знаю. Сам не практикую. Ну, я думаю, треба.

—  Прекрасно. Я загартовую дитину. Імунітет виробляється, здоров’я додає.

—  Позитивно. Корисне загартовування, але сам не загартовуюсь.

До речі, щодо протягів, які в народі заведено вважати таким собі домашнім загартовуванням.  За словами ж лікарів, вони не бажані і не є елементами здорового способу життя.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button