Суспільство (відео)

Як змінився ринок нерухомості в Чернігові з початком повномасштабного вторгнення (Відео)

Від початку повномасштабного вторгнення ринок нерухомості в Чернігові та й в Україні загалом характеризується нестабільністю. У перші місяці повномасштабної війни ринок нерухомості в Україні повністю зупинився. Потім, після відходу окупантів із деяких міст, в оголошеннях можна було побачити квартири та будинки за доволі доступними цінами та навіть великими знижками.

«Більш активні продажі почалися вже наприкінці 2022 року. Потім зростання продовжувалося взимку, навесні і найвищий рівень був влітку 2023 року. Зараз попит на купівлю нерухомості залишається доволі високим. Приблизно на рівні літа. Що стосується зростання, якщо порівняти ціни минулого року і теперішнього часу восени, то можна такий аналіз зробити: у середньому виросли на 30%», — Надія Шикіна, рієлтор.

Торік значним попитом у Чернігові користувалася оренда житла. Тому що багатьом людям через руйнування ніде було жити. Цей попит залишається і зараз, оскільки в місті проживає дуже багато внутрішньо переміщених осіб.

«Якщо квартира у звичайному будинку з мінімальним станом, наприклад, є меблі і техніка мінімальна – холодильник і пральна машина, то це в середньому 4 тисячі гривень», — Надія Шикіна, рієлтор.

Під час купівлі квартир зараз люди звертають увагу на наявність укриттів, поверх і наповненість квартири. Рідше купують у новобудовах.

«Більше користуються попитом квартири з ремонтом. І що краще там наповнення, що більше залишається меблів і техніки, то краще вони продаються. На них високий попит. Тому що зараз ремонти важче робити з відомих причин: подорожчали матеріали, складніше домовитися з бригадами будівельників, тому людям краще брати вже з ремонтом. До війни була така тенденція: що вищі поверхи, то вища ціна за квадратний метр. То зараз навпаки: вищі поверхи гірше продаються з відомих причин. Більш популярні нижчі поверхи і навіть перший поверх. Змінилися покупці, тобто представники покупців. Раніше військові не так часто купували у відсотковому відношенні, то зараз високий відсоток військових купує як за готівку, так і в кредит. Тому що доступна програма «єОселя», і вони користуються цією програмою», — Надія Шикіна, рієлтор.

Ціни на житло в Чернігові, якщо порівняти з минулими роками, значно зросли. Дослідження цін на вторинному ринку житла станом на вересень 2023 року показало, що вартість квартир у Чернігові за рік зросла на 39%.

«Якщо брати однокімнатні в старому фонді 30-метрові – це так звані «хрущівки» і «брежнівки», то зараз середня ціна на таку квартиру без ремонту десь 22 тисячі доларів, якщо еквівалент взяти. Якщо це в гарному стані буде квартира, з досить гарним ремонтом, то ціна може сягати й 30 тисяч доларів», — Надія Шикіна, рієлтор.

Найпопулярнішими мікрорайонами, де купують житло чернігівці, є Масани, центр і проспект Левка Лук’яненка. Найменшим попитом для купівлі житла зараз користуються мікрорайони ЗАЗ і вулиця Кільцева.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button