Суспільство (відео)

Госпітальні баталії: чи «зацінить» уряд вердикт Чернігівської ОДА (Відео)

Створення госпітальних округів — тема, яку обмізковують вже не один рік. Останнім часом за це питання в областях взялися більш предметно. Внаслідок обговорень чисельність округів змінювалась. Для Чернігівської області були цифри – і 5, і 7 округів. Та на прес-брифінгу медики озвучили остаточну цифру  — в області утворять 4 госпітальні округи з центрами в Чернігові, Корюківці, Ніжині та Прилуках.

«Жодна лікарня районна не закриється, буде визначатись рівень надання медичної допомоги в тому чи іншому закладі», — начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА  Петро Гармаш.

Головний критерій визначення меж госпітальних кругів – найближчий заклад інтенсивної терапії має знаходитись за 60 км, пацієнт повинен дістатись до нього протягом однієї години. Та на мапі є місця, що виходять за 60-кілометрову зону. В таких випадках людину доставлятимуть до найближчої лікарні.

«Козелець у майбутньому стане лікарнею інтенсивного лікування… той хвостик, що не входить до 60-кілометрової зони. Хворі будуть доставлятись до Козельця. Там буде прийнято рішення або спрямовувати на Чернігів, або надавати медичну допомогу на місці», — начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА  Петро Гармаш.

Після затвердження меж госпітальних округів розпочнеться наступний етап реформи: створення керівних органів цих округів – госпітальних рад. Вона й визначить, якого рівня послуги надаватиме та чи інша лікарня в окрузі.

«На раду покладаються великі надії, що вона складатиме 5-річний план розвитку округу, регулюватиме фінансові потоки», — головний лікар протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун.

Утім, ще зарано констатувати, що процес завершений, адже пропонований ОДА варіант буде ретельно аналізуватися в Кабміні. До того ж, центри госпітальних округів буде затверджувати уряд, а не обласні чиновники. Як відомо, госпітальні округи на Чернігівщині повинні бути створені до 1 січня 2018 року.

Ще статті по темі

Back to top button