Суспільство (відео)

Якщо дитина не розмовляє: причини порушення мовлення та поради від чернігівського логопеда (Відео)

Війна впливає на психологічний стан людей, зокрема дітей, гальмуючи їхній розвиток і створюючи певні перешкоди для нормального життя.

«Оскільки дитина переживає тривогу, вона може переживати страх. Відповідно, настрій і самопочуття батьків також впливають, загалом її оточення. І якщо в дитини було все нормально з розвитком, то може бути все навпаки: уповільнення його або як треба не розвиватиметься мовлення», — Олександра Шмакова, психолог.

Сучасні діти дедалі частіше мають проблеми з мовленням. Проте вчасна корекція мовлення змалку виправляє до 90% дефектів мовлення дитини.

«У 2 роки – це нормально звернутися до спеціаліста. Це не рано. Це правильно. Бо потім буде гірше. Не бійтесь, що всі діти однакові, що «у моєї сусідки він розговорився в три роки і все стало нормально». Ні. Такого не буває. У всіх дітей – все по-різному, тому не бійтеся почути щось не те. Це краще виправити спочатку, ніж потім ми витратимо на це значно більше часу. І це буде значно важче зробити», — Олександра Шмакова, психолог.

Якщо запустити цей процес, то дітям буде складніше адаптуватися в суспільстві. У дитини сформується низька самооцінка, в школі буде складніше даватися навчання, а однолітки можуть насміхатися. Покращувати проблемне мовлення варто комплексно.

«Це є якась базова допомога саме таким діткам. Ми можемо надати, як із погляду психології, так і логопедії», — Олександр Спичак, власник спеціалізованого дитячого центру «Світло».

«Не бійтеся комплексної допомоги. Тому що батьки кажуть: «Ой, нам потрібен тільки логопед». Я кажу: «Вам потрібен і логопед, і сенсорна інтеграція, і психолог, і соціалізація», — Юлія Смирнова, логопед

Є безліч причин, що можуть гальмувати процес становлення мовленнєвого апарату дитини.

«Це може бути і фізичний розвиток дитини. Зазвичай якщо дитина відстає у фізичному розвитку – пізніше повзає, пізніше сідає, ходить, – це може якраз і впливати на розвиток мовлення. І зазвичай у таких діток саме він і є. Це може бути більше пов’язано з тілом. Якщо в дитини є проблеми з координацією, проблеми з дрібною моторикою, з крупною. Це також впливає на запуск мовлення», — Олександра Шмакова, психолог.

Проте не варто покладатися лише на спеціалістів. Батьки мають також займатися з дітьми, виконувати вдома вправи, які порадить логопед, зокрема артикуляційну гімнастику, розвиваючи м’язи язика. Спілкування дитини з батьками, з однолітками є запорукою правильно поставленого мовлення.

«Розмовляти зі своєю дитиною з самого народження. Навіть якщо ви ще вагітні, розмовляйте зі своєю дитиною, коли вона народиться – розмовляйте зі своєю дитиною. Те, що кажуть: вона не розуміє, вона не чує. Вона все чує, вона все розуміє. І в неї це відкладається в її маленьку голову. І це вже зачатки її розвитку», — Юлія Смирнова, логопед.

У Чернігові є безліч медичних і спеціалізованих закладів, що допомагають дитині розвивати її мовленнєвий апарат, тому якщо побачили проблему – не треба зволікати, а одразу ж варто проконсультуватись зі спеціалістами.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button