Суспільство (відео)

Ялинкова утилізація: куди дівати новорічних красунь (Відео)

Зараз прикрашає собою оселі, через кілька днів стане непотребом на смітнику. Комунальники зазначають: основний пік, коли люди позбуватимуться живих дерев, – після Різдва і до кінця місяця.

Єдине зауваження для містян мають двірники: вони просять зносити живі дерева на купу в одне місце. Тоді комунальникам легше прибрати новорічних красунь. Далі дерева відвозять і перероблюють дробильними машинами.

Із року в рік для дробилки дедалі менше роботи, розповідають працівники ЖЕКу. Деякі люди перейшли на штучні ялинки.

  • Я ставлю штучну ялинку, тому що з нею менше мороки, менше сиплеться, потім просто прибрав.
  • Вона не сиплеться на другий день і, звісно, щоб зберегти природу.

Але тенденція зменшення кількості ялинок на смітнику полягає більше в тому, що чернігівці знайшли деревині краще застосування.

«Почали приватні лазні брати. Багато приватних підприємств, вони самі приїжджають, забирають або ми завозимо їм і вони використовують це для опалення своїх приміщень», — начальник КП «ЖЕК-13» Володимир Прищепа.

Чернігівці також опалюють ялинками власні оселі. До діда Федора комунальники самі привозять ялинки, знають про скрутне життєве становище чоловіка. Дідусеві вистачає запасів до кінця зими.

«Тракторів 5 привезуть, я перерубаю їх мілко, у мене ж ось є крупніші, трохи мілких, потім крупних і так топлю грубку», — чернігівець Федір Яковенко.

Для ялинок є ще безліч застосувань, окрім смітника. З деревини, зокрема, можна виготовляти різні поробки. Не відмовляються й зоопарки від новорічних красунь, адже для тварин – це додаткові вітаміни.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button