Суспільство (відео)

«єВідновлення»: грошова допомога на ремонт житла – алгоритм дій (Відео)

У застосунку «Дія» доступна нова послуга – «єВідновлення». Українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заявку й отримати грошову допомогу на ремонт житла. На сьогодні отримано понад 18 тисяч повідомлень від громадян про пошкоджене та знищене майно: 9 тисяч – квартири, приблизно 8 тисяч – приватні житлові приміщення, 1 тисяча – інші житлові приміщення.

«На сьогодні до реєстру отримали доступ 54 територіальні громади Чернігівщини. Це ті, які безпосередньо постраждали. П’ять районних військових адміністрацій, а також структурні підрозділи Чернігівської обласної державної адміністрації», — перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Кошти нараховують, якщо ваше майно: пошкоджене через напад росії після 24 лютого, підлягає відновленню, розміщене на неокупованій території, не було повністю відремонтоване самостійно. Щоб отримати компенсацію, громадянин спершу має подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо раніше воно не було подане.

«Для подачі інформаційного повідомлення громадянин має зайти в додаток «Дія» та сформувати необхідний документ, або звернутися з відповідною заявою до територіального ЦНАПу, або звернутися до нотаріуса, який також може подати інформаційне повідомлення від імені громадянина.

Після цього громадянин має відкрити спеціальний рахунок «єВідновлення» в одному з банків-партнерів, які долучилися до цієї програми. Перелік таких установ є на сайті «єВідновлення», також його можна переглянути при заяві на компенсацію. Попередньо це: ПриватБанк, Монобанк, АБанк, ПУМБ та інші банки.

Після цих двох кроків громадянин має також у «Дії» сформувати заяву на отримання компенсації. У цій заяві громадянин вказує основні відомості, а також інформацію про наявність документів, що підтверджують пріоритетне право на розгляд його заяви. Також до цієї форми додаються документи щодо нотаріальних згод співвласників житла. Після цього сформовану заявку громадянин відправляє в реєстр пошкодженого майна», — в.о. начальника управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА Сергій Куреня.

У разі успішного подання інформаційного повідомлення заявнику в кабінет має прийти повідомлення, що його заява зареєстрована та взята до розгляду. Після чого громадянин повинен чекати прийняття рішення спеціальною комісією та за потреби надати можливість обстежити об’єкт пошкодженого майна, а також, за потреби, надати додаткові документи для ухвалення рішень цією комісією. 

«Варто звернути увагу на те, що кошти, які громадяни отримують у результаті розгляду заяви на свої електронні рахунки, можна буде використати виключно для проведення відновлювальних робіт: для поточного і капітального ремонту. Або на будівельні матеріали», — в.о. начальника управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА Сергій Куреня.

Ці кошти необхідно використати протягом року з дня отримання грошової допомоги. Додаткову інформацію про послугу можна знайти на сайті «єВідновлення», а також на офіційних онлайн-ресурсах Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button