Суспільство (відео)

Історії перших жителів модульного містечка по вулиці Дрозда в Чернігові (Відео)

 «Це у нас така вітальня, передпокій. Тут є ванна кімната, санвузол, умивальник, пральна машинка, туалет, для рушників сушка є, витяжка працює тут також, холодильник такий величкий»,- Ірина Марченко, місцева жителька.

Ірина Марченко проводить екскурсію своїм новим житлом, яке отримала в оренду в модульному містечку по вулиці Володимира Дрозда. До повномасштабного вторгнення жінка разом із родиною, батьками та сестриною сім’єю проживали в приватному будинку, який знищили окупанти.

«У нас був повністю знищений будинок. Це по проспекту Миру, 249с, проживала моя свекруха. Там був чоловік прописаний, у нас є спільна дитина. Будинок, у якому ми проживали своєю вже сім’єю, з чоловіком і з дітьми, був знищений 26 лютого 2022 року. Це мікрорайон Олександрівка. Приватний будинок», — Ірина Марченко, місцева жителька.

Цю квартиру отримала мати чоловіка Ірини. Переїхати до неї планують уже цього місяця.

«Умови тут мені сподобалися, це буде наш уже 3-й переїзд за ці майже два роки», — Ірина Марченко, місцева жителька.

Війна змінила життя родини. Під час окупації області Ірина разом із сім’єю виїздили до Ужгорода. Чоловік став на захист країни.

«Накладно, дуже накладно. Оскільки я була домашнім кондитером, тобто нема будинку – нема роботи у мене. Чоловік до повномасштабного вторгнення працював в «Епіцентрі» водієм», — Ірина Марченко, місцева жителька.

Майже півтора року Ірина Дмитренко чекала на отримання квартири в модульному містечку.

«Взагалі ми писали, вже, мабуть, півтора року минуло, ми писали не цього літа, а минулого літа. Писали і нам обіцяли, ще мали нас заселити до того нового року. Тобто ми цього місця чекали півтора року. Чекали довго. Вже навіть і надії не було. Радіти цим умовам, ну, я не знаю, радіти чи не радіти. Те, що було, і те, що дають, – це крапля», — Ірина Дмитренко, місцева жителька.

До повномасштабного вторгнення родина Ірини жила в мікрорайоні Бобровиця, проте в перші дні облоги їхній будинок було знищено. Після відходу окупантів і до сьогодні орендували дачу.

«На дачі, орендували дачу і жили на дачі. На дачі значно дешевше, тільки що будиночок не пристосований до зимового періоду. Тому в мене в планах зиму тут перезимувати і назад туди на дачу повернутися», — Ірина Дмитренко, місцева жителька.

Родина Чухрай у квітні цього року приїхала до Чернігова з окупованого міста Гола Пристань.

«Ми їхали в квітні, до підтоплення. Їхали через Кримський міст, росію, білорусь, Польщу і через всю Україну. Приїхали сюди до доньки. Тут ми спершу проживали на квартирі і зараз проживаємо на квартирі. Ну, нам підказали в міській раді, що можна стати на чергу на модульний будинок», — Тетяна Чухрай, переселенка з Херсонщини.

У червні родина стала в чергу на отримання квартиру в модульному будинку, а в листопаді вже її отримала.

Ми отримали двокімнатну квартиру, бо в нас ще є бабулєчка, їй 82 роки, вона на ходунках. Тому нам дали, як двом сім’ям, двокімнатну квартиру. Ми задоволені. Поки що задоволені. Ну, тут відбуваються ще побутові налаштування. Не знаємо, як буде, скільки коштуватиме тут опалення, тому що тут усе від електроенергії. Оце трошки нас бентежить», — Тетяна Чухрай, переселенка з Херсонщини.

Поки що родина тільки потроху почала переїжджати: придивляються до умов, налагоджують побутові потреби та сумують за домівкою.

«Після Перемоги хочеться туди поїхати, ну, там немає зовсім де жити. Людей там залишилися дуже мало, вони там будинки намагаються висушити, наскільки це можливо. А якщо наш будинок там стоїть. Там нема нікого. Туди люди підійшли. Вони не змогли навіть відчинити двері і не змогли зайти, тому що там вище коліна, це все зсунулося, глина, перемішалися речі», — Тетяна Чухрай, переселенка з Херсонщини.

Загалом у модульному містечку на вулиці Володимира Дрозда сім двоповерхових модульних будинків, у яких 112 квартир. Всі вони умебльовані та забезпечені необхідною побутовою технікою. Все в модульному містечку працює й обігрівається за допомогою електроенергії. Таке тимчасове житло люди отримали на рік із можливістю продовження цього терміну. Термін придатності самих будинків на вулиці Дрозда становить понад 100 років.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button