Суспільство (відео)

За злісну несплату аліментів матусь і татусів чекає «Дошка ганьби» в соцмережах (Відео)

Із 6 лютого цього року в Україні запрацював Публічний реєстр боржників, які не сплачують аліментів своїм дітям. Знайти інформацію про злісних неплатників – батьків і матерів – можна або на сайті Мін’юсту, або просто ввести назву Реєстру в пошуковій системі. Відомство працюватиме в рамках спеціально розробленого закону, що не дозволяє горе-батькам уникнути сплати аліментів.

«До речі, Реєстр – це не так страшно, як дошка ганьби в соцмережах. В офіційних групах Мінюсту, зокрема в популярному Фейсбуці, почнуть публікувати імена злісних неплатників аліментів. Уже через тиждень. Уникнути потрапляння до цієї #ДошкиГаньби не зможуть ані високопосадовці, ані багатії, які роками ухилялися від сплати аліментів», — журналіст Яна Титенок.

«Дошки ганьби» в соцмережах – це не єдине, чим Мін’юст лякає боржників. Уникнути сплати аліментів тепер навряд чи вдасться, адже закон розв’язує руки виконавцям покарань і диктує більш жорсткі санкції, якщо боржник не виконає рішення суду про стягнення з нього аліментів.

«Він буде позбавлений права користуватися транспортним засобом, буде позбавлений права користуватися мисливською зброєю, травматичною зброєю, також він не виїде за кордон, поки не погасить відповідну заборгованість, законом також передбачені суспільно-корисні роботи від 120 до 240 годин за відповідним рішенням суду», — начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боржники «на олівці» у фіскальної служби

Радикальні заходи щодо неплатників аліментів у нашій країні – радше вимушений захід. Бо відсоток нечесних батьків щодень зростає, а довести судову справу до логічного завершення на користь стягувача практично не вдається. Приміром, на Чернігівщині за 10 днів дії Реєстру боржників туди внесли вже 120 прізвищ.

«У нас взагалі по Чернігівській області на виконанні перебувають приблизно 16 800 виконавчих документів про стягнення аліментів, серед них 7 000 перебувають безпосередньо на утриманнях у бухгалтеріях і приблизно 3 000 виконавчих проваджень, де дійсно є заборгованість понад 6 місяців», — начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в області Сергій П’ятниця.

«Є у нас на сьогодні статистика: у відділах державної виконавчої служби області 17 виконавчих проваджень щодо аліментів. Державними виконавцями області торік було стягнуто близько 72 мільйонів аліментів на користь дітей, і в нас уже є гарна статистика за перший місяць цього року ми вже стягнули близько 8 млн», — начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борг чернігівських споживачів за електроенергію становить 115 мільйонів

При Головному територіальному управлінні юстиції в області відучора розпорядженням начальника запрацював Регіональний штаб, що буде моніторити, координувати та контролювати виконання рішень щодо неплатників аліментів. Також в управлінні відпрацьовують механізми співпраці з іншими установами, зокрема з Митною службою, а також із поліцією.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button