Суспільство (відео)

Зафіксувати історію та допомогти ЗСУ: волонтери анонсували фотокнигу про людей-героїв Чернігова (Відео)

Блокада Чернігова російськими військами в лютому – березні 2022 року тривала 38 днів. У цей надскладний час – під обстрілами, без комунікацій і стабільного зв’язку – сотні містян різних професій об’єдналися та робили все можливе, аби Чернігів вистояв перед навалою росіян. Після деблокади чернігівський фотохудожник Влад Спешилов вирішив ближче познайомити світ із чернігівськими героями – він почав знімати портрети містян, які залишалися в місті та сприяли спротиву.

«Я вже давно фотографую, приблизно 10 років. І ще в період довоєнного часу я повністю збирався перейти на формат портретної зйомки. Вона мені здається більш відкритою, важливою й історичною. І коли трапилася війна в країні, я хотів віддати належне своєму місту Чернігову та зафіксувати всіх цих людей. Бо пам’ятаю, що якось швидко про них забували чи переставали про них говорити, а мені хотілося, щоб про них казали та згадували більше»,- Влад Спешилов, фотограф, автор ідеї.

Він зробив пост на своїх сторінках у соцмережах і попросив підписників позначити людей, які долучилися до оборони та допомоги цивільним. Таким чином самі містяни визначили своїх героїв.

«Я писав цій людині, і якщо вона надавала свою згоду, ми вже далі починали обговорювати, як будемо проводити зйомку. В мене є три пункти, якими я керувався: те, що людину оточує, у що людина одягнута та її аксесуар. От, наприклад, у вас мікрофон. Ці пункти більше кажуть про людину»,- Влад Спешилов, фотограф, автор ідеї.

Крім портретів, фотограф записував ще коротенький відеоролик, який характеризував героїв. Портрети та історії чернігівців у подальшому опублікували чимало видань і не тільки українських, а й закордонних. Проте в океані цифрової інформації час опускає публікації на глибину, тому виникла ідея створити фотокнигу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поетка Оксана Рудич видала збірку творів, написаних під час оборони Чернігова

«В інстаграмі, де більшість фотографій опублікована, поступово стрічка опускається і проєкт поступово зникає, я відчула, що це дуже важливий момент. І коли він (Влад Спешилов. – Ред.) підійшов і сказав, що хоче створити книгу, я зрозуміла, що буду займатися цим проектом»,- Ольга Палькова-Свірчевська, волонтерка та громадська активістка.

Назву для фотокниги обрали символічну.

«04:35 – Це час запису в журналі про перші обстріли на території Чернігівської області.

Були в нас версії: а чи писати дату? Але це той час, коли змінилися долі всіх людей в книжці. І долі міста, і долі всіх людей, які проживають у місті. Я вважаю, нам варто пам’ятати про це як якийсь фіксуючий момент»,- Ольга Палькова-Свірчевська, волонтерка та громадська активістка.

Щоб надрукувати та видати наклад книги, було вирішено відкрити збір коштів. У подальшому готова книга матиме благодійну мету, що допоможе підтримати Збройні Сили України.

«Ми подали заявку на «Спільнокошт» і плануємо збирати кошти через цю платформу. З усілякими подарунками для донорів і так далі.

Зараз ми хочемо зібрати власне на дизайн, верстку і друк цієї книги, і трошки – на промоцію, щоб ми могли її продати. Всі гроші з тиражу будуть спрямовані на допомогу ЗСУ. Тобто нам важливо створити цю книгу як об’єкт пам’яті, щоб ми могли познайомити людей з історіями Чернігова буремних часів. І також нам важливо, щоб проєкт мав фізичний результат, наприклад, машина чи щось подібне для ЗСУ»,- Ольга Палькова-Свірчевська, волонтерка та громадська активістка.

Перший тираж планують надрукувати у кількості 500 примірників, книга буде видана двома мовами. Доєднатися до фінансування проєкту можна вже найближчими днями. Аби інформувати людей про перебіг збору коштів, етапи роботи над книгою, а також для публікації всіх звітів волонтери створили спеціальну сторінку у мережі фейсбук https://www.facebook.com/0435chernihiv. Тож долучайтеся до створення історії нашого міста і допомагайте Збройним Силам України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button