Суспільство (відео)

«Закопувати гроші в асфальт – великого розуму не треба»: в Чернігові обговорили створення ткацького кластера (Відео)

«Як створити український Мілан у Чернігові» – ініційоване Інститутом міжнародних досліджень Української академії наук експертне обговорення під такою назвою зібрало за одним столом представників бізнесу, громадськості та влади. Тема – розвиток текстильної, легкої промисловості як стратегічного напряму економіки міста й області.

«Я вважаю, що наше місто достойне великої перспективи і може стати українським Міланом. Територіальна близькість до столиці. У Броварах займалися виготовленням взуття, але я вважаю, що Чернігів має значно вищу цінність», — Андрій Болтушкін, генеральний директор  Grande Pelle.

Кластери, тобто об’єднання профільного бізнесу задля досягнення спільних цілей, – це поштовх для економіки, який не реалізовується. Вони створюють основу для притоку іноземних інвестицій, активізації широкого кола підприємців і міцного розвитку малого та середнього підприємництва.

«Кластер – це найсучасніша форма об’єднання бізнесу задля досягнення спільних цілей, а спільні цілі – це залучення зовнішнього капіталу. Щоб заробити більше всім, зі збереженням конкуренції всередині», — Сергій Кнуренко, директор агенції регіонального розвитку «Вектор».

Наразі в області й Україні кластери є, але здебільшого мають вигляд вивісок. Була співпраця між десятком підприємств, а їм ще додали «бренд» – кластер.

«Є різні мапи й облік кластерів за країнами, за регіонами, за технологіями, за іменами вчених. Українська присутність на цих мапах не виявлена. Ми маємо розуміти, що чиновники можуть називати кластером те, що кластером за фактом, за суттю не є. Кластером є, наприклад, 1200 об’єднаних підприємців. В Італії. Північний кластер меблів. 1200 об’єднаних підприємців. Оце кластер», — Сергій Кнуренко, директор агенції регіонального розвитку «Вектор».

Загалом одним з ініціаторів такого обговорення стала агенція регіонального розвитку «Вектор», там уже багато років розробляли та презентували владі ініціативи, які потенційно мали б стати стовпами економічного розвитку.

«За кілька років було розроблено кілька ініціатив, що могли б у тій чи іншій галузі покращити стан справ – це і ткацький кластер, і стратегія швидкого розвитку туризму. І про державно-приватне партнерство. Спортивно-туристичний комплекс. Але в стратегії про це нічого немає», — Сергій Кнуренко, директор агенції регіонального розвитку «Вектор».

Проте в стратегії розвитку міста Чернігова легкої промисловості немає і, скоріш за все, не буде.

«Серед стратегічних цілей – розвиток легкої промисловості, знову ж так, жодного слова», — Сергій Кнуренко, директор агенції регіонального розвитку «Вектор».

«Ми уважно перечитували цю стратегію. Якщо ви ознайомитесь, то побачите, що там взагалі нічого немає. Якісь показники, якісь підсумки. Але яким чином має розвиватись місто та яке місце в цьому займає легка промисловість – там немає», — Наталія Блохіна, юрист.

Чернігів та область мають невичерпні можливості економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності завдяки географічному розташуванню, природним ресурсам і людському потенціалу. Наразі ж потенціал регіону абсолютно не використовується.

«Я дуже хотів би змін у місті, і насамперед – зміни влади. Тому що закопувати в асфальт гроші – на це великого розуму не треба. Це ж просто схема відмивання грошей, ми ж усі розуміємо це. Але це не є розвитком. Розвиток буде тоді, коли люди будуть їхати до Чернігова працювати, а не з Чернігова до Києва чи Варшави тікати, бо немає можливості заробити. Для бізнесу дуже важко тут заробляти гроші», — Сергій Кнуренко, директор агенції регіонального розвитку «Вектор».

«За останні п’ять років цієї влади, що є в місті Чернігові, я не побачив жодного розвитку. Я не побачив, щоб за один стіл сіли представники влади, бізнесу та громадськості», — Олександр Бондарєв, громадський діяч.

Сьогодні агенція «Вектор» уже самостійно реалізовує низку посильних як для громадського сектору проєктів – «Місто без околиць», фест-ярмарки тощо.  Розробляється концепція спортивно-оздоровчого комплексу.

Загалом же такі круглі столи завдяки долученню до обговорення бізнесу, влади та громадськості – це додатковий поштовх для розвитку того чи іншого стратегічного напряму з розвитку міста. Тому подальше їх проведення з інших тем є вкрай важливим.

*Позиція

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button