Суспільство (відео)

Завдяки календарю чернігівські волонтери зібрали більше як 40 тисяч гривень на придбання автівки (Відео)

Унікальний календар на 2024 рік побачили чернігівці наприкінці минулого року. Його створив «Єдиний мистецький простір» за ініціативи чернігівської фотохудожниці Ірини Бринзи. Робота над календарем тривала з травня 2023 року.

«На початку 2023 року Ірина Бринза вийшла з пропозицією створити такий календар, до якого увійдуть люди, які відзначилися під час звільнення Чернігівщини на волонтерській ниві, на своїх робочих місцях. І тому виникла ця ідея. Ми її всі підтримали. І почали працювати», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

«З травня у нас почалася дуже інтенсивна робота над кожним образом, було таке, що ми робили дві-три зйомки за тиждень, а бувало й таке, що одна зйомка на місяць. І це все тривало до кінця жовтня. Ми створювали зимові образи влітку, літні – восени. Там було головне не погода, а те, яку атмосферу ми створюємо за допомогою додаткових джерел», — фотохудожниця, «Єдиний мистецький простір» Ірина Бринза.

«Було 13 зйомок – це 12 місяців відповідно, обкладинка», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

Календар «Рік.юа» створювався за власні кошти митців. Робота над ним була дуже кропітка та відповідальна, оскільки героями календаря стали захисники України, волонтери, благодійники. Всі фото зроблені на території Чернігівщини, зокрема в Лукашівці, Киїнці, Павлівці, Старому Білоусі, Седневі та Чернігові.

«Кожна локація формувалася залежно від запиту. Ми довго шукали насправді, навіть одного разу ми їздили, напевно, години дві просто в пошуку саме тієї локації, яку дуже сильно нам хотілося побачити. І знайшли її в Ялівщині.

Часточку душі ми заклали в кожну сторіночку. І, напевно, знаючи ці всі історії, знаючи цих людей, у яких також є своя історія, знаючи те, скільки ми туди всього вклали… », — фотохудожниця, «Єдиний мистецький простір» Ірина Бринза.

«Ми самі вкладались у цей процес. І мета продажу цього календаря – зібрати кошти на підтримку Збройних Сил України. Тому що, крім того, що ми – митці, ми практично всі волонтери. І ми з 2014 року підтримуємо військо. Тому, безумовно, в нас тут об’єднані дві мети – це мистецька та благодійна мета на підтримку Збройних Сил», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

Наразі завдяки продажу календарів було зібрано вже понад 40 тисяч гривень. Проте митці на цьому не зупиняються і продовжують повторно видавати невеликими тиражами календарі, аби зібрати потрібну суму на придбання автівки для наших захисників.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button