Суспільство (відео)

Збираємось до школи: ревізія шкільних ярмарків (Відео)

День знань не за горами, і батьки щосили готують своїх чад до навчального року. Купують шкільну форму, взуття, рюкзак і канцелярське приладдя. То скільки коштів треба, щоб відправити дитину до школи?

Мати Каміли, майбутньої першокласниці, вважає, що готуватися до навчального року можна раніше, коли ціни не так б’ють по кишені.

«Насправді, якщо завчасно готуватися до шкільного процесу, то буде не дуже затратно. Десь у лютому ми вже купили рюкзак. Щодо цін, то я вам скажу: загалом є магазини, де дорожче, де  дешевше, але здебільшого через те, що в червні-липні багато знижок, то покупки не дуже позначились на бюджеті», — розповідає мати Каміли Юлія Демченко.

Одним з етапів підготовки до шкільного сезону є покупка форми, вимоги до якої школи встановлюють самостійно.

«Оскільки в нас ліцей, і шкільна форма визначеної колірної гами – бордова, то ми замовляли жилет на приватній фабриці, а спідничку та брюки купували в спеціалізованих магазинах», — зазначає Юлія Демченко.

Ціни на шкільну форму як для хлопців, так і для дівчат починаються від 700 гривень.

«Двійка – піджак, спідничка. Є також трійки, окремо піджаки. Тобто можна підібрати дитині окремо піджак, окремо брюки. Також у нас дуже великий асортимент спідничок, вони теж у межах від 300 гривень, великий вибір шкільних сорочок, вони десь від 200 гривень. Дуже широкий асортимент шкільних брюк – від 300 гривень. Вся шкільна форма у нас Україна, різні фабрики. Це Харків і Хмельницький», — розповідає продавець-консультант Тетяна Контор.

Дехто з батьків шокований, адже ціни не радують

«Ціни, звісно, шокують. Якщо одні брюки 500 гривень коштують, піджак ще дорожче, там ще рюкзак, зошити, я думаю, тисячі дві».

Без взуття та спортивного одягу теж не обійтись дитині. Ціни на них різні, адже все залежить від гаманця.

«Ціни на шкіряне взуття від 600 гривень, якщо це не шкіра, то можна купити в межах 400 гривень», — відмічає продавець-консультант Тетяна Контор.

«Спортивні костюми є Україна і Туреччина, якщо це Україна – від 300 гривень, а Туреччина дорожча – приблизно 500 гривень».

Необхідний атрибут для школяра – рюкзак. Вибір їх дуже великий і ціни також різні – від 900 гривень. Продавці радять купувати все-таки ортопедичний.

«Каркасні рюкзаки беруть на перший клас, бо вони дуже зручні. Є ортопедична спинка, лямки доволі широкі, спинка дихає, це така спеціальна тканина, щоб дитина не потіла», — зазначає продавець-консультант Наталія Бебеніна.

Прилавки з канцтоварами рясніють різними шкільним приладдям на будь-який смак. Звичайний зошит коштує від трьох гривень і до шести, кулькова ручка – від двох гривень, щоденники – від 20.

«Приблизно 200-300 гривень витрачаємо на канцелярію, якщо не рахувати рюкзака», — говорить продавець-консультант Наталія Бебеніна.

Якщо підбити вартість всіх необхідних покупок для школи – форма, взуття, канцелярські товари та рюкзак — сума становитиме мінімум три тисячі гривень. Також варто пам’ятати: старша дитина – то додаткові витрати.

Журналіст: Олександра Жеглова

Оператор: Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button