Суспільство (відео)

Зелений простір: про озеленення і підготовку до зими Чернігова (Відео)

Не менш важливим ніж архітектура великих споруд є простір між ними. Це зелені території міста: парки та площі, які ми так любимо споглядати з вікна свого дому чи з транспорту, якими щодня прямуємо пішки у справах. Однак догляд за зеленими територіями потребує значних зусиль. Які методи та матеріали використовує комунальне підприємство «Зеленбуд»?

«Ми використовуємо біопрепарати, це фунгіциди, інтексициди, які допомагають нам зберегти всі рослини цілими, оскільки погода змінюється, шкідники діють не одне покоління, особливо це стосується самшитів, нам вдалося їх зберегти в гарному стані, ми щомісяця обробляли їх від найбільш злісного шкідника – самшитової вогнівки», — Галина Бурменко – майстер зеленого господарства.

Галина розповіла, як «Зеленбуд» готує свої зелені території до холодного періоду.

«Як такої, осінньої підготовки немає, здійснюємо підготовку протягом року: ми їх підживлюємо, доглядаємо та захищаємо від хвороб і шкідників. І в осінь вони вже йдуть підготовлені, все, що нам залишається – це їх підгодувати. Наші клумби використовуються декілька разів, тому в холодний період усі клумби, які звільнилися від однорічників, ми засаджуємо цибулинами тюльпанів, гіацинтами та нарцисами. Тому ми їх багато разів використовуємо, щоб навесні розпустилися квіти, які виходять з-під зими. А так протягом усіх сезонів ми доглядаємо за нашими рослинами», — Галина Бурменко – майстер зеленого господарства.

І, звісно, майстер зеленого господарства поділилася, що планують висаджувати в місті?

«Як я говорила, ми вже засаджуємо цибулинні рослини, тюльпани вже засаджуємо, робота почалась, оскільки зараз найвдаліший сезон для засадження дерев, кущів, ми будемо і надалі озеленяти місто, саджаємо нові дерева, оскільки є вакантні місця, потім будемо саджати кущі. Троянди ми вже оформили в Новозаводську райраду, посадили нові троянди, нову котячу м’яту, Хакуро Нішикі, нові дерева посадили. Що стосується парків міста, також будемо підсаджувати нові дерева, бо старі видаляються та ламаються, тому замість них саджаємо нові», — Галина Бурменко – майстер зеленого господарства.

За бажання містяни можуть долучитися до озеленення Чернігова.

«Ми з наступного тижня починаємо висадку дерев, звісно, нехай звертаються до секретаріату «Зеленбуду», ми підкажемо, на яких локаціях працюємо, особливо чоловічі руки нам потрібні, колектив у нас жіночий, а для висадки дерев треба застосовувати багато сил, тому що ком йде великий, важкий із сильною кореневою системою, тому від допомоги ми ніколи не відмовимося», — Галина Бурменко – майстер зеленого господарства.

Зелені території міста займають важливе місце в покращенні якості життя мешканців. Вони забезпечують багато переваг: поліпшення екології, збільшення комфорту, зниження впливу забруднень на довкілля, а також це простір для відпочинку містян.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button