Суспільство (відео)

Життя громад Чернігівщини: воєнні виклики і розвиток (Відео)

Чернігівщина стала міцним щитом для всієї України  і не пропустила колони окупантів, які прямували до столиці. Кожне селище та мешканець зробили свій внесок у боротьбу з ворогом. Бахмацька громада, однією з перших зустріла війну. Безперестанку дорогами її населених пунктів сунули колони багатотонної ворожої техніки, руйнуючи дороги обласного значення. Голова громади Павло Шимко, називає транзитних рух окупантів районом везінням, адже наслідки їхнього перебування могли б бути набагато гіршими.

«Наша громада знаходилась в числі тих громад, через які проходили ворожі колони. І ми дуже переймалися через те, що це, по-перше, великий ризик для людей. По-друге, для інфрастктури. Так воно і трапилося, адже у нас зруйновані майже всі наші транспортні шляхи, але на щастя, вціліли приміщення», — Павло Шимко – голова Бахмацької територіальної громади.

Зараз громада активно працює над тим аби відновити усі пошкоджені маршрути в найкоротші терміни, адже їх значення надважливе для логістики області.

«Зараз ми, як і по всій Державі, відновлюємо інфраструктуру, місцеві дороги. Сподіваємось, що найближчим часом почнеться ремонт і шляхів регіонального значення, що проходять через населені пункти нашої громади. Ну і також займаємось школами, ремонтуємо школи, огорожі. Готуємо ліцей, як основний заклад старшої школи. Основні виклики – реформа освіти, але ми до неї вже готові», — Павло Шимко – голова Бахмацької територіальної громади.

Основний фокус на розвиток освітньої сфери тримає і керівництво Яблунівської громади, адже з початком активних бойових дій ТГ хоч і не зазнала потужних руйнувань, але все ж таки, зіштовхнулась з рядом проблем, що після деокупації області вимагали нехайних вирішень.

«З початку повномасштабного вторгнення з території громади на потреби ЗСУ було передано шкільний автобус. Таким чином з того моменту, коли Чернігівська область була де окупована, і була можливість продовжити заняття офлайн, у нас виникло питання з приводу підвозу учнів наших шкіл до закладів освіти», — Вікторія Сім’ячко – голова Яблунівської територіальної громади.

На сьогодні чимало громад Чернігівщини знаходяться у відносній безпеці, адже не мають прямого сусідства з ворогом. Утім, ледь не щодня ми чуємо невтішні новини про обстріли нашого прикордоння. Станом на зараз, активно обговорюється можливі варіанти евакуації населення рубіжних населених пунктів вглиб області. Прийняти вимушених переселенців за потреби готується Понорницька громада.

«В нашій громаді змін і поганих речей не відбувається, у сусідніх Семенівській та Новгород-Сіверській, буквально щодня. Сьогодні з нашої території було чути вибухи, які були у них. Ми розраховуємо на найгірший варіант і зараз ми готуємо свої можливості для прийому громадян з сусідніх громад, які можливо, будуть евакуйовуватись у нашу громаду. Адже ми на 70-90 кілометрів далі, ніж вони від кордону», — Анатолій Кашич — заступник голови Понорницької територіальної громади.

Спілкуючись з представниками громад стає зрозуміло, що кожна з них з гідністю проходить випробовування, які щодня постають перед ними та в разі потреби готові вкотре довести,  що українці незламні і точно переможуть. Вірять у силу та перемогу народу і наші партнери, свою підтримку у звитяжній боротьби українців та пошану до подвигу Чернігівщини у війні вкотре висловлюють завдяки необхідній області підтримці. 

«Це допомога від уряду Франції. За координації та співпраці з Міністерством освіти, громади, які найбільше цього потребують: Бахмацька, Понорницька та Яблунівська громада отримали по автобусу, також один автобус передбачений для нашого обласного центру патріотичного виховання шкільної молоді», — Жанна Шерстюк — заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

Нові автобуси представники всіх громад, що їх отримали, планують використовувати аби підвозити учнів до навчальних закладів. 

«У нас з 9 шкіл, після переорганізації, залишилось 4 і нам з 8 сіл потрібно підвозити цих учнів. І це дуже хороша для нас допомога, бо один маршрут у нас є і автобус їздить два рази. А цей автобус зможе забрати всіх учнів за один рейс», — Анатолій Кашич — заступник голови Понорницької територіальної громади.

Одразу після вручення ключів автобуси вирушили до громад аби вже найближчим часом розпочати роботу за призначенням.  

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button