ВійнаСуспільство (відео)

Життя перетворили на пекло: як сьогодні живеться мешканцям Новоселівки (Відео)

«Ключі є, а дому немає», – так про свою оселю розповідає Олександр Манін, житель села Новоселівка, що під Черніговом. Більше ніж 30 років своїми руками він будував цей дім для себе та свого сина. 11 березня внаслідок бомбардування російськими військами на подвір’ї разом із оселею вигоріло все – гараж, лазня, сарай і теплиця.

 «Як дали… Там бомба велика на городі, яма біля 7 метрів завглибшки та діаметром шість метрів. Тут друга впала, трохи менша. А отам яма на асфальті – та й поклала кінець всьому. Все спалахнуло, напевно, термічна бомба якась або снаряд, Бог його знає, чим вони бомбили. Але все спалахнуло, почало горіти. Ми вискочили, але що ти зробиш, гасити то нічим. І ось зараз у такому становищі ми. Один фундамент залишився, будували знову… А мені ж 76 років, я все не потягну. Сподіваємося на державу, можливо ж, допоможуть», — Олександр Манін, житель с.Новоселівка.

Син Олександра встиг пожити у своїй половині будинку тільки кілька років.

«Син прожив тут тільки чотири роки. І все пішло, як то кажуть, шкереберть. І сусіди, ось там дім, там другий, ось там, де стовп стоїть, був дім, гараж. Поряд дві бомби впало – і все… нічого немає, нічого не залишилося, все розлетілося», — Олександр Манін, житель с.Новоселівка.

Його життя, каже, вберіг янгол-охоронець.

«Такий удар був, що стіни в погребі здригнулися, він увесь хитався. Я вже думав: усе, приїхали. Аж ні, пощастило. Як-то кажуть, янгол-охоронець у мене хороший. А коли я в лазні був, то мене разом із дверима викинуло на вулицю і я там лежав, підвівся, думав, гасити,  але куди ж», — Олександр Манін, житель с.Новоселівка.

Поки він мешкає у свого брата, але що робити далі – не знає. Єдина надія – на модульні будинки. Каже, життя його та односельчан перетворили на пекло.

Сусіди Олександра купили будинок у Новоселівці кілька років тому. Михайло Онищук розповідає, що батьки давно мріяли про власний великий будинок, бо до того жили в гуртожитку неподалік. Тож, придбавши нову оселю, вкладали в неї всі зусилля, кошти та душу. Та пожити в ньому вдалося лише два тижні.

«Шалені гроші, ремонт намагалися робити за новими технологіями, фактично всю техніку купували нову. Дещо навіть у кредит брали. Пряме наведення, завалено дах, підірвало його, все завалене. З іншої сторони також дірка велика і стеля обвалилася, все валялося на підлозі. А коли побачили, що там квартиру ще знищили, у всіх паніка була, трусило всіх. Сльози наверталися, стільки грошей… А головне – стільки сил було вкладено. Головне – ми всі раділи, бо тільки збудувалися. У нас велика родина, в мами чотири доньки, в нас 4 зяті, в нас 9 онуків. Усі старалися для нас», — Михайло Онищук, житель Чернігова.

«Рускій мір» також зруйнував і власну справу батьків.

«Мама тут трошки сирами займалася, на базарі мали точку. Тут багато продукції залишалося, на велику суму, хотіли забрати. І машина тут легкова була, якою вони збирали молочну продукцію по навколишніх селах, також розбили. Тут усе просто впало», — Михайло Онищук, житель Чернігова.

Ще однією бідою стало мародерство: все, що вціліло від обстрілів, – вкрали.

«Мародерів дуже багато, повиносили все. За котел батьки віддали, мо, 50 тисяч, газовий був, гарний, новий – зняли. Два телевізори купували у кредит – зняли. Повитягували все – до тарілки, до ложки. Ну, майже все», — Михайло Онищук, житель Чернігова.

Дім Михайла також зазнав руйнувань, проживають вони з сім’єю в мікрорайоні Бобровиця, що неподалік.

«Ми ж також на Бобровиці там, в нас вулиця більш-менш вціліла. Але ж дахи в усіх побило, інші вулиці все горіло. В мене троє дітей, перші два тижні ми прожили в підвалі. До нас приїхали родичі, в нас підвал величенький, от ми, 17 осіб, і перебували там. Дев’ятеро дітей маленьких, моїй найменшій доньці 4 рочки. Що сказати, шкода така, важко, приїдеш інколи, плакати хочеться.. Нічого, я сподіваюся, відновимо все, а перемога неодмінно буде тільки за нами», — Михайло Онищук, житель Чернігова.

У таких складних умовах жителям, окрім допомоги держави, не завадить і наша з вами підтримка. Усім, хто не залишився байдужим до чужої біди та має змогу допомогти, редакція ЧЕline може надати контакти героїв нашого сюжету.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button