Суспільство (відео)

Зі школи – до пологового: чому частішають випадки ранньої вагітності та що з цим робити (Відео)

Наприкінці жовтня в Мені народила 13-річна дівчина. Її історія сколихнула не тільки область, але й країну. А через тиждень стало відомо про подібну ситуацію у Городнянській громаді. Там 15-річна вихованка ліцею завагітніла від 17-річного хлопця. Відомо, що він прийшов у кімнату до дівчини, аби разом подивитися фільм, після чого й стався статевий акт. І це тільки ті випадки, що відбулися останнім часом. Сексолог Анжела Садовська пояснила, що може спонукати підлітків до раннього сексу.

«Саме в 12-13 років дітям важливо дослідити цю тему, і часто перший етап пубертатного періоду – це період романтизму. В цей період можуть плутати ці почуття з власне сексуальним потягом, якого ще може й не бути», —  Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

За її словами, саме тому в цей період дуже важлива участь дорослих, батьків і педагогів. Вони зможуть пояснити, що підтвердженням стосунків не є саме сексуальні стосунки. До того ж підлітки можуть бути до них навіть не готові як фізично, так і емоційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про вагітність 12-річної школярки з Чернігівщини – у сьогоднішньому випуску «Стосується кожного»

«Попри те, що почався менструальний цикл у дівчат або у хлопця вже відбувається полюція, це ще не означає, що вони фізично, емоційно, психологічно можуть бути готові до серйозних сексуальних стосунків, а тим паче, до народження дитини. До цього треба готуватися, як ми готуємо до професії. Тобто готовність до сімї, готовність до стосунків має бути одним із завдань не тільки сімї, але й школи», — Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Анжела Садовська наголошує, що статеве виховання має починатися значно раніше, аніж підлітковий вік. Тільки тоді можна буде запобігти раннім вагітностям.

«Сьогодні є така риторика, що саме школа має займатися статевим вихованням, але трішки я не згодна. Школа повинна говорити  про це, але до школи вже приходить дитина сформована. Статеве виховання починається з народження, і в два роки там є свої запитання, на які треба давати відповідь. У 6 років є свої запитання. І тому першим, хто про це говоритиме, це сімя», — Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Фахівець каже, що наразі в Україні не приділяють належної уваги статевому вихованню зі сторони держави. Немає і достатньої інформації про наслідки ранньої вагітності.

«Навіть не ведеться статистика цих абортів, скільки дітей не народилося, скільки дітей вбито через цю причину. Скільки дівчат не можуть народити тільки тому, що вони зробили ранній аборт. Цей пласт є невидимим», — Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Анжела Садовська наголошує, що сексуальні стосунки мають починатися уже після того, як пара сформувалася. Як чоловік, так і жінка повинні зрозуміти, що вони мають однакові цінності, що вони емоційно, економічно й фізично готові до стосунків. Тільки після цього можна брати на себе відповідальність за подальший розвиток цих уже зрілих стосунків.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button