Суспільство (відео)

Зима наближається: чи готові будинки Чернігова до сезону випробувань (Відео)

Батареї в будинках чернігівців стають омріяно теплими. У місті розпочався опалювальний сезон. Цьогоріч він буде надскладним. Та якщо деякі містяни лише готуються до обіцяних теплових проблем, то чимало з нас уже відчули цей тягар. Про готовність чернігівських багатоповерхівок, підпорядкованих ОСББ, до подачі тепла розпитуємо Євгена Волошина.

«Це називається вузол тепла, що отримує теплову енергію від постачальника тепла та розподіляє на будинок. Зараз по цьому будинку опалення ще не надійшло від теплової організації. Але наша система повністю готова до отримання теплової енергії та подачі для населення», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

У мирному житті процес підготовки до опалювального сезону був сталий. Виконували низку певних вимог і перевірок, які в кінцевому результаті давали можливість чернігівцям насолоджуватися теплом гарячих батарей.

«Щороку виконуються роботи з обслуговування системи теплопостачання та водопостачання. Ці роботи проводяться шляхом знаходження аварійних ситуацій. Потім, перед опалювального сезону ми її накачуємо, даємо тиск, перевіряємо гідравлічність нашого будинку. Потім уже приходить комісія з теплової організації і ми складаємо акт готовності до опалювального сезону», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Цьогорічне теплопостачання – під питанням на всіх фронтах. Одна з тих проблем, яку довелося вирішувати звичайним жителям міста – відсутність вікон. Адже в багатьох будинках їх просто «повиносило» під час активних бойових дій.

«Щодо системи опалення проблем не було. Цьогоріч на цей будинок у нас поставили тепловий лічильник, але проблеми були інші: підготовка до опалювального сезону по будинку – на дворі війна, були бойові дії», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Оцей будинок, з огляду на його вікна, зазнав чималих збитків. Ворожий снаряд впав просто у дворі. Вибуховою хвилею й осколками повибивало вікна в квартирах і під’їздах. Ремонтні роботи об’єктів загального користування на себе взяло ОСББ.

«Вікна в під’їздах вставлені на 100%. Що стосується квартир, то ми пояснювали людям, що до зими це треба зробити. Люди загалом замінили вікна у своїх оселях», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Підводимо очі догори. Серед декількох засклених бачимо чимало голих віконних рам. Звісно, виникає запитання: як цей будинок можна назвати готовим до опалювального сезону, якщо його вікна досі далекі від ідеалу?

«Це ніяк не впливає на опалювальний сезон. Чому? Балконна рама не впливає, адже є ще другий відділ вікон до квартири. Тобто мороз до квартири не проходить», — Євген Волошин – голова правління ОСББ у місті Чернігів.

Із 24 жовтня житлові будинки Чернігова поступово почали підключати до опалення. Цей опалювальний сезон уже назвали найскладнішим за всю історію нашої країни. Та ми маємо пам’ятати, яка наша кінцева мета, аби мати сили витримати всі виклики.  

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button