Суспільство (відео)

Зміни невідворотні: що принесе «інтернатна» реформа (Відео)

На систему інтернатних закладів чекають серйозні зміни. Яким чином проходитиме реформа, на плановій нараді з директорами шкіл-інтернатів розповідала керівник апарату ОДА Наталія Романова.

Пообіцяла, що стару систему не ламатимуть, діятимуть виключно в інтересах дітей. Першими реформуватимуть 4 заклади, серед них і Краснохутірська загальноосвітня школа-інтернат.

— Там багато принад, там ліс, я обов’язково у вас побуваю. Але те, що він дуже віддалений від населених пунктів, там дітки особливі. Є питання і дуже серйозне, — Наталія Романова, керівник апарату ОДА.

Водночас пообіцяла, що працівники та вихованці не будуть кинуті напризволяще. Освітяни у свою чергу висловили своє бачення, що станеться з реформованими інтернатами.

—  Інтернатні заклади мають чудову навчально-матеріальну базу, і гріх буде не використати її на користь громади. Коли ми отримаємо закон про освіту, там буде чітко прописано – старша профільна школа. Це будуть ліцеї профільні фактично, — Микола Конопацький, начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації.

Під час наради Наталія Романова вкотре щедро ділилася враженнями від досвіду румунських колег, до яких нещодавно їздила. У Румунії реформування інтернатних закладів почалось ще у 1994 році, сьогодні в них залишився лише один інтернат. Замість звичних для нас інтернатних установ – виховні будиночки, де діти максимально соціалізовані.

— Вони самі можуть готувати, обрати, як їм проводити свій день, вони ходять вільно до школи. Я їх питала  — якщо прогулюють, якщо не повертаються – реагуємо так, як мама, проводимо розбір польотів, — Наталія Романова, керівник апарату ОДА.

Чернігівщина – одна з шести областей, що братиме участь у проекті Світового банку з реформування інтернатів. На це виділять 30 мільйонів євро.

Ще статті по темі

Back to top button