Суспільство (відео)

Значення культури: розмова з учасниками культурного процесу Чернігівщини (Відео)

Із початком повномасштабного вторгнення на територію України культурне життя українців видозмінилось і пристосувалося до труднощів і викликів сьогодення. Культурні заходи тепер набувають іншого змісту та інших форм. Вони допомагають відволіктися, закликають до боротьби, несуть інформаційний сенс для всього світу, показуючи незламність і нескореність нашого народу. Ми розпитали безпосередніх учасників культурного процесу Чернігівщини, в чому вони вбачають значення та розвиток культури в такі складні для країни часи.

«Очевидні речі, коли співаки, музиканти, митці відгукуються в своїй творчості на ці події і намагаються своєю творчістю привертати увагу до тих проблем, які ми маємо, привертати увагу світової громади, світу загалом і навіть політиків також. І якимось чином підтримувати і своїх співвітчизників, наших українців, і наших воїнів, які сьогодні боронять нас», — Марина Гончаренко, народна артистка України.

«Дуже важлива культурна оця свідомість, культурний процес, це важливо. Навіть під час війни саме для творчих людей це дуже важливо, бо саме творчі люди більш такі емоційні, вони більш емпатичні, пропускають цю всю негативну енергію через себе, і без таких проєктів неможливо. Коли ти просто маєш надихатися, маєш випліскувати кудись цю енергію творчу і це дуже важливо», — Віола Ломоса, майстриня по гриму.

«Наші проєкти створюють для того, щоб наші нащадки могли бачити не тільки руйнацію, війну і біль, а як ми розвивались, як ми підтримуємо всіх на культурному фронті», — Ірина Бринза, фотограф.

«Важливість будь-яких творчих культурних проєктів. Тому що кожен митець має нести меседж людям, суспільству для того, щоб люди розуміли нашу українську ідентичність», — Сергій Ломоса, оператор.

У межах «Єдиного мистецького простору», що існує на Чернігівщині, реалізовується безліч цікавих проєктів. Кожен проєкт – це окрема історія, робота над якою дуже клопітна та тривала. Про сенси створення робіт нам розповіла керівниця проєктів у межах «Єдиного мистецького простору» Оксана Тунік-Фриз.

«Ми, по-перше, підкреслювали нескореність. Насамперед нескореність українського народу і, зокрема, Чернігівщини. А другий посил – це посил про важливість культури, про важливість працювати сьогодні в рази більше, може, ніж у мирний час. Тому що культура надзвичайно важлива. Тому що культура, пісні, сурми можуть підіймати військо до бою, робота в тилу – це найперше завдання культури. Також підтримувати населення, давати правильні посили», — Оксана Тунік-Фриз, керівниця проєктів у рамках «Єдиного мистецького простору».

Зараз українська культура набуває великого значення та значно розвивається. Українська мова стає визначальною у всіх видах мистецтва. Саме зараз твориться сучасна українська культура – незламна і нескорена.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button