Суспільство (відео)

Автографи історичних постатей і діячів культури: Державний архів Чернігівської області презентував унікальні документи (Відео)

Державний архів Чернігівської області зберігає понад 10 тисяч різноманітних фондів, зібраних від кінця XVIII століття. Середи них багато метричних книг, особистих і майнових документів, стародруків, газет та інших цікавих матеріалів. Серед такого різноманіття налічується і велика колекція документів, до яких причетні видатні українські особи, відомі в усьому світі.

«Ось можу вам презентувати одну з метричних книг, вона походить із Миколаївської церкви міста Носівка, за 1881 рік. І ми тут можемо побачити цікавий запис – про те, що 26 вересня 1881 року в сім’ї надвірного радника Антона Михайловича народився син і назвали його Іваном. Це всім відомий Іван Кочерга, український драматург», — головний спеціаліст відділу забезпечення збереженості, обліку та довідкового апарату Олена Мельник.

Також є метрична книга із записом про народження українського письменника, кінорежисера, кінодраматурга та за сумісництвом нашого земляка Довженка Олександра Петровича. Є навіть особистий підпис величного українського історика, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки – Михайла Сергійовича Грушевського.

«Це запис був зроблений 9 липня 1924 року, ось його підпис», — головний спеціаліст відділу формування національного фонду та діловодства Ірина Личуха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародруки та особові справи: як у Чернігівському обласному архіві переводять документи в цифровий вигляд

У колекції є й особистий лист великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.

«Це взагалі унікальний документ і не кожен архів України може похизуватися таким. Це автограф Тараса Григоровича Шевченка, точніше їх тут два. Він зберігається у фонді Чернігівського цивільного губернатора, свого часу у 1844 році Тарас Шевченко планував випускати мальовничий альбом – «Живописна Україна», тематика була найрізноманітніша. Але – класика жанру – йому не вистачило грошей. Тоді він звернувся до тогочасного цивільного губернатора Чернігівської губернії Павла Гессе. З тим, що він хоче реалізувати таку ідею, і попросив грошової підтримки», — провідний спеціаліст відділу використання інформації та документів Ірина Рябчук.

Цей лист, а також білет, який гарантував примірник цього альбому, тепер зберігається в Чернігові. Таких цікавих та унікальних свідчень у архіві Чернігівської області налічується велика кількість. Тож якщо вас цікавить життя великих історичних постатей і культурних діячів, ви можете написати запит й особисто побачити цінні документи, фахівці установи радо вам у цьому допоможуть і розкажуть історію походження знахідки.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button