Суспільство (відео)

Зниклі безвісти: як діяти, якщо дитина не повернулася додому (Відео)

Новини з позначкою «Зникла людина» дедалі частіше з’являються на сторінках інформаційних видань. Останнє найрезонансніше зникнення, коли чоловік зранку відвів дитину до садочка і сам не повернувся додому.

Якщо зникнення дорослих часто має трагічний підтекст, то причиною зникнення дітей зазвичай є негаразди в сім’ї, відсутність у родини авторитету над дитиною, вплив інтернету чи відеоігор. У разі зникнення діяти треба негайно.

«Якщо батьки чи піклувальники помітили, що дитина не повертається до дому, не треба чекати наступного дня або три доби, як кажуть. Одразу ж телефонуєте на 102 і повідомляєте. Одразу на таке повідомлення виїжджає слідчо-оперативна група, вона починає першочергові розшукові заходи», — Оксана Зубець, старший інспектор з особливих доручень відділу ювенальної превенції УПД ГУНП у Чернігівській області.

За цей рік поліцейські звітують про неабияку оперативність у пошуках зниклих дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові дорогою з дитсадка зник чоловік

«Протягом 2018 року було в нас 11 звернень від батьків. Усі діти були знайдені протягом доби. Через те, що батьки своєчасно звертаються. Вікова категорія, коли можуть діти залишити свою домівку, це 16-17 років», — Олег Шарпатий, старший інспектор ювенальної превенції УПД ГУНП у Чернігівській області.

Правоохоронці наголошують, що зникнення дитини – це вже наслідки. А першопричиною є ситуація в сім’ї.

«Діти взагалі не губляться. Вони можуть піти з сімї з якоїсь причини. Просто так ніхто з дітей із дому не піде», — Олег Шарпатий, старший інспектор ювенальної превенції УПД ГУНП у Чернігівській області.

Те саме у випадках і з дорослими. Треба без зволікань насамперед іти до правоохоронців, які можуть значно оперативніше й ефективніше почати пошукові заходи, зокрема звернувшись до тих же медичних закладів.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button