Суспільство (відео)

Зростання тарифів та ображений комунальник (Відео)

ЖЕКи Чернігова хочуть підвищити тарифи на свої послуги. Вони вже подали пропозиції й обґрунтування збільшення ціни. Головна причина підвищення – зростання вартості електроенергії з 99 копійок до 1,68 грн. Саме ж подорожчання не за горами.

«Поки що ми дали проект тарифів та інформацію населенню. Можливо, з 1 серпня цього року», — начальник планово-економічного відділу КП «ЖЕК-13» Валентина Бойко.

Крім електроенергії, чинниками, що спонукали до подорожчання, є збільшення мінімальної заробітної плати та податку на землю. Також виросли тарифи на послуги підрядних організацій – вивезення сміття, обслуговування ліфтів тощо. Зростання становитиме близько 40 %. І чиновники вважають його необхідністю для виживання ЖЕКів.

«У нас зараз середній тариф 2 гривні 49 копійок. Планується 3.55 – 3.65. Це вимушене підняття. І це не пов’язане з тим, що комунальні підприємства хочуть якісь там супердивіденди від того, що громада сплачуватиме більше», — заступник чернігівського міського голови, курує житлово-комунальне-господарство Андрій Черненко.

Майбутнього зростання більшість чернігівців не розуміє. Хоча дехто вже поставився до нього з розумінням.

—  Це природне рішення ЖЕКів. Все дорожчає, і їхні послуги також дорожчають.

— Зовсім не обґрунтоване.

— У нас площадка дитяча. Там не прибирається взагалі. У нас пляшки, недопалки, ніхто не замітає, не прибирає.

Доволі неоднозначну оцінку дав цьому підвищенню керівник житлово-комунального господарства міста, відхрестившись від цього процесу. І це зважаючи на те, що в його підпорядкуванні знаходяться всі ЖЕКи, формальні ініціатори зростання тарифу.

« Згідно з чинним законодавством, питання розроблення тарифів належить надавачу послуг. От ставте запитання надавачу послуг. Прочитайте закони – і тоді зрозумієте, чия ініціатива і хто повинен був. І при чому тут управління ЖКГ?», — керівник управління житлово-комунального господарства м. Чернігів Ярослав Куц.

«Жодних коментарів я вам не даватиму, поки ви не попросите вибачення за те, що ви друкуєте про мене те, чого не було. ЧЕline пише. Ви ж ЧЕline? ЧЕline. Усе», — керівник управління житлово-комунального господарства м. Чернігів Ярослав Куц.

Влада завжди охоче йде на всілякі здорожчання для громади, проте неохоче коментує, що отримає від цього ця громада. Саме це хотіли б дізнатись у головного комунальника міста. Оскільки покращення роботи ЖЕКів після подорожчання ніхто не обіцяє. Нагадаємо, сьогодні за цим тарифом комунальники зобов’язані виконувати 16 послуг. Основні з них – це прибирання прибудинкової території, підвалів, покрівель і сходових майданчиків, вивезення сміття, обслуговування ліфтів та системи вентиляції, боротьба з гризунами та комахами, водо-, теплопостачання та відведення, освітлення дворів та вивезення снігу.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button