КоронавірусСуспільство (відео)

COVID-19: спеціалісти розказали, який штам циркулює на Чернігівщині та як вберегти себе (Відео)

Від початку пандемії COVID-19 у Чернігівській області захворіли 136 тисяч осіб, із них 131 тисяча пацієнтів одужала. На жаль, 2800 осіб померли. Зараз в області хворіють приблизно дві тисячі мешканців, із них 180 осіб перебувають на стаціонарному лікуванні. Утім, лікарі відзначають тенденцію до збільшення захворюваності не тільки на COVID-19, а й на інші сезонні хвороби. Серед досліджених зразків COVID-19 переважає штам «Омікрон».

«Ми постійно відвозимо зразки в Центр громадського здоров’я для секвенування.  Вони нам визначають певну кількість для цього секвенування, востанж відвезли приблизно 20 зразків, і в нас в області стабільно у всіх зразках – «Омікрон». Тобто саме він зараз циркулює, є різні вірусні під штами, але сам COVID-19 зараз штам «Омікрон»,- Артем Ярошенко, заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Цей штам коронавірусу в меншій кількості випадків призводить до госпіталізації. Перебіг захворювання та симптоми дуже схожі на ГРВІ, але водночас він – більш заразний, на відміну від «Дельти».

«Це невеликий кашель, нежить, підвищення температури, можливо, біль у горлі. Сатурація зазвичай у таких випадках не падає, дуже рідко, здебільшого у людей похилого віку, які мають такі захворювання легень, як бронхіальна астма, або дихальну недостатність унаслідок серцевих захворювань»,- Артем Ярошенко, заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У двох районах Чернігівщини зафіксовано спалах грипу

У таких випадках без тестування важко визначити, який саме вірус спричинив захворювання. Тож аби вберегти себе від подальших негативних наслідків хвороби, необхідно звернутися до сімейного лікаря, щоб той дав скерування на тестування. Під час видимих симптомів не варто відвідувати місця загального скупчення людей, треба дотримуватися режиму самоізоляції.

«Щоб убезпечитися, необхідно дотримуватися простих правил. По-перше, дотримуватися здорового способу життя, вітамінізувати організм, це допоможе не тільки від COVID-19, а й від усіх гострих респіраторних захворювань та інфекцій. Уникати скупчення людей, у громадському транспорті також тримати дистанцію. Люди, які відчувають симптоми захворювання, повинні дотримуватися «кашльового етикету». Тобто діють ті самі самі застереження та правила, що й були і під час піку захворюваності на COVID-19»,- Артем Ярошенко, заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Міністерство охорони здоров’я наразі не прогнозує хвиль коронавірусу таких масштабів, які були в попередні роки. Та все ж рекомендує пацієнтам не ігнорувати вакцинацію, щоб уникнути хвороби та ускладнень від неї. Зараз в області функціонують 73 пункти для проведення щеплення проти COVID-19. У районах вони працюють на базі всіх Центрів первинної медико-санітарної допомоги. У Чернігові пунктів вакцинації налічується шість.

«Це всі поліклініки, медичний центр «100 відсотків життя» й обласна дитяча лікарня. Наразі по області проведено майже 900 тисяч щеплень, це перша та друга дозу, а також бустер, і навіть є 2,5 тисячі осіб, які отримали вже другий бустер»,- Артем Ярошенко, заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Але перед вакцинацією обов’язково слід звернутися до сімейного лікаря.

«Потрібно звернутися, по-перше, для оцінки стану пацієнта. Лікар робить попередній огляд обов’язково перед щепленням. Лікар також знає, яка вакцина доступна в цьому лікувальному закладі та чи підходить вона і чи сумісна з тими вакцинами які робили раніше. І саме направлення видасть»,- Артем Ярошенко, заступник генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Для отримання щеплення необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу (паспорт) і реєстраційний номер облікової картки платника податків ІНН (або документ, що його заміняє).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button