Суспільство (відео)

Елітні «квадрати»: Чернігів має неймовірний потенціал для розвитку лофт-культури (Відео)

Апартаменти під цей стиль, наприклад, у Британії та Сполучених Штатах коштують десятки мільйонів доларів. У Чернігові основу для нього створили покоління до нас. Лофти – це модернізовані під житло офіси, старі промислові приміщення. Це архітектура з елементами історії.

«Лофт дає можливість зберегти історію, культуру. По-перше, це частина культури. Коли ми не руйнуємо, а модернізуємо. Це збереження», — Сергій Кнуренко, ініціатор розвитку лофт-культури на території торговельного парку «Ремзоводу».

«У ХХ столітті він ввійшов у моду. Це започаткувала Америка. Передбачалося ефективно використовувати ті приміщення для комфорту», — Олексій Терещук, директор навчально-наукового інституту будівництва ЧНТУ.

Одним із найбільш яскравих майданчиків для творення лофт-культури в Чернігові є приміщення колишнього заводу «Жовтневий Молот».

По-перше, це стиль. Червона цегла цих будівель, з якої в Чернігові фактично більше нічого збереглося. По-друге – історія. Цим приміщенням понад сто років.

«Лофт – це насамперед збереження промислової архітектури, історії. Самим цим будівлям понад 100 років. Можна сказати, що кожна з цих будівель – це музей промислової архітектури в Чернігові», — Ольга Плуток, директор ТОВ «Відродження старого міста».

«Тут є що зберігати. Ливарні. Клуб. Музей. Кузня. Це все старовинні столичні будівлі. Я настільки захоплений ними, що можу годинами розповідати про це», — Сергій Кнуренко, ініціатор розвитку лофт-культури на території торговельного парку «Ремзоводу».

«Можна зберегти й історичну цінність, і можна створити новий стиль, декорувавши стінку цеглою або чимось іншим. Але перевага стилю – це зберегти те історичне, що ми маємо, зокрема й у місті Чернігові. Ми маємо промислові території», — Микола Корзаченко, заступник завідувача кафедри промислового і цивільного будівництва.

Крім цього, лофт в усьому світі – це завжди естетично, привабливо, модно, трендово і… дорого. Цей стиль у Європі та Америці став елітним. Під нього переоблаштовували величезні занедбані промислові райони. Вже багато років навіть нові будівлі створюють за принципом лофту.

В Європі лофти – це архітектурна практика, перевірена десятиліттями, в нас ті, хто зберігає промислову історію через лофт, вважаються піонерами.

«Це не ідея. Це проникнення західної культури. Адже в нашій культурі ми не звикли зберігати. У нас руйнують і нове будують, а вони зберігають», — Сергій Кнуренко, ініціатор розвитку лофт-культури на території торговельного парку «Ремзоводу».

Торговельний парк «Ремзавод», що став правонаступником колишнього заводу «Жовтневий Молот», – мабуть, єдиний експромисловий об’єкт, що не пішов шляхом руйнації. Поштовхом для цивілізованого європейського шляху розвитку цих об’єктів стала співпраця з Познаньським технологічним університетом. Саме польський досвід став стартом для поєднання на «Ремзаводі» в одному приміщенні архітектури різних поколінь.

«Це поєднання природних будівельних матеріалів. Старих матеріалів у сусідстві з новими. Тобто це контраст старого та нового», — Сергій Кнуренко, ініціатор розвитку лофт-культури на території торговельного парку «Ремзоводу».

«Зберегти історичну промислову архітектуру, але не забувати про модні тенденції. Це найкраще зробити, коли ввести еклектику. Тобто поєднання різних архітектурних виглядів», — Ніна Пономаренко, директор ПАТ «ЧРМЗ Жовтневий Молот».

Місцеві, ті, хто тут працює, та жителі мікрорайону «Ремзавод» надають перевагу модернізації над знесенням і будівництвом чогось нового. Це й не дивно, адже для багатьох «ремзаводівців», ба, навіть цілих поколінь, стіни цього заводу були в буквальному сенсі цього слова рідними.

«Удосконалювати і відновити. Це буде значно дешевше і краще». 

«Зносити, я вважаю, сенсу немає».

«Удосконалювати. Навіщо руйнувати?»

«Я вважаю, руйнувати не треба. Все треба до розуму, до ладу, до порядку».

«Хай зробить, і щоб архітектура залишилася, і щось таке щоб для людей було».

Збереження – процес складний, не з дешевих. Тому як кажуть ініціатори створення цього осередку лофт-культури, не завжди й не відразу все вдається. Часто бракує підтримки та розуміння від місцевої влади. Проте правильні, потрібні речі, а лофт до таких належить, завжди знайдуть шляхи реалізації, попри всі труднощі.

Позиція

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button