Коронавірус

Економіка Чернігова в коронавірусних умовах: реалії та прогнози

Уже майже півроку планету лихоманить від коронавірусної пандемії. Три мільйони людей із різних країн інфіковані вірусом, понад 200 тисяч померли від коронавірусу. Кількість випадків захворювання щоденно збільшується. Життя людства кардинально змінилося. Та поряд із проблемою смертності виникла ще одна – не менш важлива. Економічна криза. Економіка всього світу тріщить по швах.

Світова економіка може втратити до 2,7 трильйона доларів через поширення у світі коронавірусу Covid-19. Таким є найбільш песимістичний прогноз економістів Bloomberg. Це дуже величезна сума. Утім, деякі економісти вважають, що насправді збитки, спричинені коронавірусом у світі, будуть у рази вищими за прогнози Bloomberg.

Звісно, економічна ситуація не оминула й Україну. Карантинний «шторм» накрив фактично весь бізнес.

А яка ситуація з економікою та бізнесом в умовах карантину в Чернігові?

Про це – далі в розмові з чернігівським економістом Віктором Бистровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третій летальний випадок від Covid-19 на Чернігівщині

«Ще в лютому-березні цього року більшість країн та людей вважали, що коронавірус безпосередньо – окрема проблема, яка, ймовірно, може бути короткостроковою й за кілька місяців ситуація піде на спад, як у Китаї. Одночасно всі розуміють, що внаслідок значного боргового зобов’язання перед зовнішніми кредиторами (перш за все МФВ) українська економіка є однією з найбільш уразливих до погіршення стану на фінансових ринках. Усі економічні та фінансові кризи відрізняються одна від одної. Але ця криза є унікальною. Зазвичай рівень виробництва в країні визначає дві сторони: попит і пропозиція. Відповідно, зміни попиту і пропозиції спричиняють зростання чи падіння виробництва, що прямо пов’язано з зайнятістю населення та цінами», – розповідає Віктор Бистров.

Крім очікуваного падіння, як під час звичайних криз, доходів населення, обсягу виробленої та реалізованої промислової продукції, капітальних інвестицій, обсягу виконаних будівельних робіт, введення в експлуатацію житла, рівня надходження до бюджетів податків та зборів, та зростання безробіття, банкрутств, неплатежів, дефіциту бюджетів, знижується соціальна взаємодія людей.

«Сьогодні керівництво держави та міста свідомо обмежує особисте спілкування людей для того, щоб зменшити швидкість поширення пандемії. Закрито багато підприємств, зокрема, ми говоримо про індустрії, які побудовані на соціальній взаємодії. Це насамперед сфери послуг та торгівлі. Це катастрофічно для більшості дрібних підприємців – оскільки сфера послуг становить понад 50% загальної економіки Чернігова. У період карантину та, відповідно, соціального дистанціювання підприємницька діяльність, побудована на соціальній взаємодії, стає неефективною або взагалі неспроможною. Немає попиту на товари та послуги – відповідно, немає сенсу їх виробляти чи надавати. Через відсутність громадського транспорту люди втрачають можливість дістатись роботи та потрапити на своє робоче місце або доїхати до магазину і лікарні тощо. Крім того, діяльність підприємців тісно пов’язана. Відбувається «ефект доміно». Наприклад, одне підприємство знайшло можливість доправляти працівників на роботу, але для виробництва потрібні товари чи послуги іншого підприємства, а воно не працює. І перше підприємство не може виробляти свій товар, навіть якщо на нього зараз є великий попит. І ось цей «ефект доміно» дуже відрізняється від того, що було в інших кризах», – зазначає Віктор Бистров.

Економіст припускає, що період економічного переходу буде болісним. Мовляв, бізнес (звісно, й чернігівський також) повинен пройти шлях переорієнтації та адаптації.

«Ми, можливо, будемо переорієнтовувати більшість бізнесів, не взаємодіючи з клієнтами так, як ми це робили раніше. І цей момент адаптації займає час. Не місяць-два, а роки. Кожен день карантину з жорсткими обмеженнями призводить до наслідків: у людей немає зарплати, у них, відповідно, немає грошей, щоб купувати товари та послуги. Якщо товари та послуги не купують, на них немає попиту. Немає попиту – немає виробництва. Немає виробництва – звільняються працюючі люди. Звільнили працюючих людей – побільшало безробітних без доходів, отже, попит продовжує падати. Ця ланцюгова реакція призводить до того, що навіть ті підприємства, які були ефективними та спроможними до розвитку й адаптації, можуть стати банкрутами», – переконує Віктор Бистров.

Також Віктор Бистров зазначає, що в нинішній складний період влада повинна підтримувати на плаву не лише пенсіонерів і соціально незахищені верстви населення, а й підприємців.

«Падіння економіки в 2020 році може бути дуже відчутним, тому чернігівській владі (й владі держави загалом) необхідно підтримувати підприємців і не забувати про надання суттєвої соціальної допомоги всім людям, а не тільки пенсіонерам чи дітям до 10 років (як це відбувається зараз в Україні)», – переконує Віктор Бистров.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button