Коронавірус

Громади Чернігівщини на карантині

Як живуть громади Чернігівської області на карантині і якими способами та методами протистоять поширенню вірусу, як інфекційному так і дезінформаційному, в огляді Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

У громадах формуються команди волонтерів, які зможуть допомагати літнім людям та тим, хто в силу різних причин не мають можливості виходити з будинку або квартири.

Ніжинська ОТГ: гуртожиток для лікарів та садочок для малечі

У Ніжинській громаді для щоденного інформування населення запровадили постійну оновлювальну рубрику на сайті «Інформація щодо профілактики інфікування та поширення коронавірусу на території Ніжинської міської ОТГ», а міський голова Анатолій Лінник веде щоденну рубрику «Відповіді дня», де відповідає на запитання жителів та інформує про найважливіше.

Медикам у Ніжинській громаді пропонують проживання у гуртожитках на час карантину, щоб вони могли убезпечити рідних та близьких від поширення вірусу. Своїх дітей лікарі зможуть залишати у дитячому садочку (буде визначений один заклад в місті). Буде організоване харчування, робота вихователів, також з дітьми працюватиме психолог.

Корюківська ОТГ: флешмоб читання та вірус добра

У Корюківській громаді міський голова Ратан Ахмедов щодня проводить он-лайн спілкування з мешканцями громади на сторінці Корюківської міської ради та на власній сторінці в інстаграмі. Він постійно наголошує на тому, що для жителів важливо дотримуватися карантинних обмежень та самоізоляції.

В громаді розпочався флешмоб #ЯчитаюДітям. Як зазначає Володимир Онищук, керівник Корюківської міської організації «Альтернатива», мета акції – привернути увагу до традиції читання всією сім’єю. «Якщо вірити статистиці, 68% відсотків дітей вважають, що спільне читання – один із найщасливіших моментів, проведених з батьками», — говорить Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в громадах організовують пошив «захисної амуніції»

Умови участі у флешмобі прості: зробити фото, де батьки читають книжку дітям та розповісти про улюблені книжки дитини. Ініціатива триватиме до 23 квітня, а потім організатори розіграють призи серед учасників.

У громаді поширюється «вірус добра». Це благодійна онлайн-акція до Великодня. Корюківська молодь, молодіжний центр «Куб» та ГО «Альтернатива» закликають небайдужих корюківців об’єднатися, щоб у цей складний час разом провести вже традиційну великодню благодійну акцію «Вірус добра» та подарувати тепло своїх сердець одиноким дідусям та бабусям міста.

Організатори зазначають, що придбані великодні солодощі та паски в МЦ «КУБ» будуть розподілені по пакетах та передані на Великдень одиноким пенсіонерам громади, які перебувають на обліку у Центрі надання соціальних послуг Корюківської міської ради.

Козелецька ОТГ: ефективність соцмереж

У Козелецькій громаді небайдужі створили групу «Допоможи лікарям» у мережі фейсбук. Основна мета — координація дій та допомоги медичному персоналу Козелеччини. За тиждень до групи приєдналися майже 700 учасників. Тут щоденно звітують про благодійні внески та медичні засоби, необхідні речі, придбані або надані благодійниками.

За словами ініціаторів групи, вдалося придбати спеціального одягу, медичного обладнання та необхідних засобів на суму більше 40 тисяч гривень. «Це гроші, які перераховували на картку всі бажаючі. Відгукувалися пенсіонери, студенти, жителі громади, представники влади та підприємці», — розповіла організаторка групи «Допоможи лікарям». Вона розповіла, що робота продовжується, з кожним днем долучається ще більше охочих допомогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині поліція проводить рейди з контролю за дотриманням карантинних норм

«Замасковані»терцентри

Територіальні центри у громадах перетворилися на майстерні з виготовлення марлевих пов’язок та масок. Матеріал для виробів волонтеркам надають ті, хто має таку можливість. Такі ініціативи підтримують по всіх громадах області.

«Після введення карантину в Сосниці ми вирішили забезпечити своїх підопічних масками власного виробництва. Нас відразу підтримали спонсори та волонтери. Тепер ми маємо можливість шити маски не лише для підопічних, а і для інших верств населення громади. З понеділка, 30 березня, було роздано 347 масок», — повідомляють у Сосницькому терцентрі.

У Куликівській громаді швачки територіального центру шиють спеціальні закриті маски для медиків та звичайні маски для соціальних робітників, які обслуговують одиноких  громадян похилого віку.  На сьогодні вже пошито 85 закритих масок для медпрацівників та 300 медичних масок для персоналу і підопічних стаціонарного відділення терцентру в Орлівці та соціальних робітників. У громаді не обмежилися масками, майстрині комунального підприємства «Ковчин» шиють захисні костюми та халати для медичних працівників. Вже пошито 19 халатів  та 13 захиснихкостюмів.

А як у вашій громаді проходить карантин?

Чернігівський регіональний офіс

Програми «U-LEAD з Європою»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button