Коронавірус

Карантин у Данії очима чернігівки: багато інфікованих дітей і хвиля звільнень (Фото)

Українка Тетяна Чухрай, 36 років, останні чотири мешкає в столиці Данії – Копенгагені, де працює бухгалтером в одній із приватних компаній. Молода жінка родом із Прилук, навчалася в Чернігові, за професією бухгалтер, деякий час працювала в Києві, а потім переїхала до Данії. Вона погодилася поділитися враженнями, як ця європейська країна переживає епідемію коронавірусу.

91320109_219116162664573_8479679195213987840_n

За офіційними даними, на 29 березня в Данії інфікувалися коронавірусом майже 2400 громадян, зафіксовано понад 30 смертей унаслідок COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець відвідав Антарктиду на яхті (Фото)

Тетяна розповідає, що ось уже два тижні вона працює віддалено – в країні оголошений карантин через поширення коронавірусу. Усі навчальні, розважальні заклади зачинені, хоча на вулицях можна зустріти достатньо людей, щоправда, всі намагаються дотримуватися соціальної дистанції. Транспорт працює, але ним майже не користуються. Пересуватися громадським транспортом взагалі не рекомендовано.

Також на телефони постійно приходять смс, що краще залишатися вдома. Спершу на рівні країни обмежили масову присутність – небільше 10 осіб, а зараз ідеться про те, що це обмеження скоротять – небільше двох людей.

91639919_1135144540162576_8394101984726089728_n

Як і в більшості країн, у цей час працюють аптеки, продовольчі магазини (на касах встановлено захисні екрани, зроблена розмітка для дотримання дистанції між людьми). У день оголошення карантину в магазинах були черги, місцеві масово скуповували продукти, товари першої необхідності, зокрема й туалетний папір.

«Мені навіть довелося стояти в магазині в черзі, чого раніше загалом не траплялося. Водночас, я думаю, що у людей це не був страх, що якісь товари можуть зникнути, швидше за все, просто вони хотіли мати запаси, аби рідше виходити з дому і менше контактувати з іншими людьми», – ділитьсясвоїми враженнями Тетяна Чухрай.

Ресторани і кафе в Копенгагені зачинені, працюють лише ті заклади, що пропонують їжу з собою (takeaway). Жителі Данії є достатньо законослухняними, тому дивно прозвучали новини про те, що в столиці оштрафували один із закладів, де перебували понад 10 відвідувачів. До речі, оштрафували і власника, і клієнтів.

«Статистика інфікованих на COVID-19 змінюється щодня, особливість Данії – багатоінфікованих дітей. Хоча попередньо була інформація, що діти майже не хворіють на коронавірус. Лікарі здивовані і вказують на таку специфіку захворювання тут», – розповідаєукраїнка.

Госпіталі вже перевантажені, хоча вважається, що ситуація контрольована. Королева Данії Маргарет ІІ і прем`єр-міністр МеттеФредріксен звернулися до громадян із закликом не виходити на вулиці, а залишатися вдома.

91250196_532640280662162_3160302185539960832_n

Для людей похилого віку організовано доставку продуктів.

«Навіть не знаю, хто організував – владачи волонтери, але про це повідомляють ЗМІ» додає Тетяна Чухрай.

За її інформацією, чимало підприємств уже зараз почали відчувати економічні проблеми та звільняють працівників або готові це робити. Масові звільнення відбулися у кафе і ресторанчиках, які вже не працюють третій тиждень.

«Водночас є приклади, коли менеджмент компаній урізає собі зарплати на 20%, аби нікого не скорочувати з працівників. Мій знайомий чотири роки розбудовував власну компанію у сфері ІТ, однак наразі запас міцності майже відсутній – малому та середньому бізнесу складно протистояти економічним труднощам, спровокованим коронавірусом», – говорить чернігівка.

Данія, як і весь світ, живе в очікуванні, коли завершиться пандемія. Однак чи не стане вона каталізатором нової економічної кризи, яку обіцяють аналітики?

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Синельник

Ще статті по темі

Back to top button