Коронавірус

Порятунок від коронавірусу: поради імунолога

У часи пандемії дуже важливо допомагати імунітету боротися з усіма вірусами, бактеріями та захворюваннями. Сталий імунітет насамперед залежить від генетики, а ось набутий, який і бореться з коронавірусною інфекцією, можна стимулювати.

За порадами експертів, у цьому допоможе правильне харчування, здоровий сон і регулярні заняття спортом.

«Люди, які ще не захворіли на коронавірус, – захворіють. Бо пандемія триватиме від 2 до 3 років.

За даними з літератури, людина, яка перехворіла на коронавірус, сформувала імунітет, але не тривалий, лише 6-9 місяців.

Схильні до захворювання у тяжкій формі – старше покоління. Це люди, які в разі захворювання потребують стаціонарного лікування, кисневої підтримки, бо вони мають багато хронічної супутньої патології.

За даними літератури, діти до 10 років хворіють у субклінічній формі, тобто жодних симптомів, вони є лише збудниками інфекції. Це тому, що у дітей віком до 10 років функція лімфоцитів, які відповідають за формування сильної запальної реакції, може бути не так яскраво виражена. Це фізіологічна недостатність функцій лімфоцитів у дітей», – пояснює Любов Никонець, імунолог Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Усім, у кого позитивний результат на COVID-19, сімейні лікарі прописують вітаміни D, C і цинк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відкриють ще 5 ПЛР-лабораторій

«Вітамінна профілактика призначається у зв’язку із тим, що зараз завищений рівень захворюваності, недостатність ультрафіолетових променів і зниження імунітету у людей. Ці вітаміни та цинк – одні з тих, що беруть участь у зміцненні імунітету», – розказала Юлія Баленко, сімейний лікар.

Однак імунолог стверджує, що вітаміни не мають жодної властивості для протидії чи профілактики коронавірусної інфекції.

«Ці препарати не прописані в «ковідних документах». Лікарі їх призначають для психотерапії пацієнта. Бо людина, яка прийшла до лікаря, хоче отримати якісь рекомендації із застосування ліків. Тому лікарі призначають те, що не може зашкодити організму. Ці препарати взагалі не є імуномодулюючими, імунотропними. Вони взагалі ніяк не впливають на захворювання респіраторно-вірусними інфекціями.

Я можу сказати, що аби не хворіти на респіраторно-вірусні інфекції, треба сезонно вакцинуватися від грипу, від пневмококової інфекції (спричиняє пневмонію). Для цього треба звернутися до сімейного лікаря по рецепт», – розказала Любов Никонець, імунолог Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Загалом імунологи призначають мультивітаміни навесні чи взимку, адже овочі і фрукти вже не містять тієї кількості вітамінів, що потрібні організму. Але для профілактики коронавірусу вони не мають жодного значення.

За словами Любов Никонець, здорове харчування, сон і регулярні заняття спортом можуть посприяти зміцненню імунітету як профілактика захворювань і після того, як людина вже перехворіла.

Як зазначають лікарі-інфекціоністи Чернігова, кількість стандартних «сезонних» захворювань, особливо тих, що передаються повітряно-крапельним шляхом, значно зменшилася. Зокрема, це кір, краснуха, вітряна віспа. Через те, що люди почали частіше мити руки, зменшилася кількість і кишкових інфекцій.

Водночас кількість планової вакцинації дітей зменшилася на 40%. За прогнозами експертів, після пандемії COVID-19 очікується пандемія кору.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button