Коронавірус

Медсестра з Чернігівщини бореться з коронавірусом в Іспанії

Одна з тих, хто лікує хворих від короновіруса та розуміє, що це не міф – Валентина Ясенчук, медсестра в одній з іспанських медичних установ, уродженка села Данилівка, Менського району.

«Я працюю медсестрою в «Резиденції Серце Святого Салватора» у місті Санта Колома де Фавернерс у автономії Каталонія, Іспанія. Це державна установа, будинок для похилих людей. Утриманців у нашому закладі біля сотні, серед них є і хворі на короновірус. Це, зокрема, 88-річна бабуся, яка захворіла наприкінці березня, після спілкування з рідними. Симптоми наступні: біль в грудях, задишка. Є ще декілька хворих, в яких тестування не виявило Covid-19, але симптоми дуже схожі. Тож вважаємо їх теж ймовірно хворими. Адже це нові тести і не можна їх вважати 100% вірними.

Вважається за краще переоцінити загрозу, ніж її недооцінити.

Нагадаю, що Іспанія повернула назад до Китаю тести, які отримала на початку епідемії, бо вважають, що вони мали велику похибку.

Загалом, так як короновірус найбільше загрожує літнім людям, всі наші пацієнти перебувають в ізольованих палатах.

До хворих на короновірус, фактично хворих і ймовірно, мають доступ тільки спеціально навчені медики, одягнувши спеціальний захисний костюм та маску. Вона важка і дуже щільно прилягає до обличчя.

Нещодавно зі мною сталася халепа, я неправильно вдягла маску, в результаті вона затиснула мені фізично око, біль був настільки великий, що я аж до крові прикусила губу, але в «брудній зоні», категорично заборонено торкатися брудними руками обличчя. Тож маску зняла тільки, після того як виконала всі необхідні процедури, уже в «чистій зоні».

Вхід до нашого закладу обмежений – стороннім вхід заборонений, при вході обов’язково потрібно хлоркою обмити підошви, помити руки. Миємо руки й коли я вдягаю захисний костюм».

— Чи маєте ви навички діагностування та лікування короновірусу?

«Звичайно, ми пройшли спеціальне навчання. Є медичні протоколи, інструкції, на всі випадки життя. Навчили нас і проводити тестування. Таких медсестер, які мають дозвіл на роботу з хворими на Covid-19, у нашому закладі всього п’ятеро».

— Як з Вашим власним тестуванням?

«Всім моїм колегам та нашим пацієнтам провели тестування декілька тижнів тому. Сьогодні оголосили, що на днях проведуть перше обов’язкове масове тестування персоналу, членам родин персоналу та пацієнтам.

— Яка ситуація в місті?

«Містечко наше невеличке, до 14 тисяч чоловік, жорсткий карантин. В магазин можна заходити лише по-одному, якщо в машині їде більш ніж одна людина і ти не можеш цю необхідність обґрунтувати — штраф від 300 до 1000 євро. Але всі розуміють необхідність обмежень.

З’явилася нова традиція, щовечора, о 20.00, містяни виходять на балкони, а вони є тут у всіх приватних будинках (а інших нема) і аплодують та кричать: «Браво!» своїм сусідам поліцейським, медикам, пожежникам, взагалі всім, хто в цей час бореться з коронавірусом, для них епідемія — як війна, а ми — як солдати. Наприклад, мене з сусідами, а це начальник, якщо брати українські реалії, районної поліції та рядовий поліцейський, викликають щовечора на вулицю по іменам, де нам висловлюють вдячність.

Біля нашого закладу щодня на лавочках сидять звичайні громадяни, які приносять нам їжу. Вони з надзвичайною радістю хочуть нам якось допомогти.

Декілька днів тому, в обід, вже самі поліцейські приїхали до нашої установи і влаштували нам овації. Загалом люди висловлюють нам вдячність, бо ми захищаємо їх батьків від вірусу»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Менщина

 

Ще статті по темі

Back to top button