Коронавірус

Перша партія вакцин від COVID-19 в Україну прибуде в середині лютого

Україна увійшла в перелік країн, яким Глобальна ініціатива Gavi COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. Для початку першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer. Постачання вакцин в Україну почнеться  вже в середині лютого.

“Наша держава отримає вакцину в лютому 2021 року, які я і обіцяв раніше. Це результат тривалої і напруженої роботи команди Міністерства охорони здоров’я з глобальною ініціативою COVAX. Ще з літа ми вели постійні перемовини з нашими партнерами і зробили все можливе, аби українці отримали вакцину від COVID-19 вже у першому кварталі цього року”, — зазначив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Наступне постачання вакцин в рамках ініціативи COVAX відбудеться з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Під час цього постачання Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина готується до проведення вакцинації населення від COVID-19

На початку січня Україна надала технічну заявку щодо залучення країни до так званої «першої хвилі вакцинації» із використанням вакцин від Pfizer/BioNTech в лютому-березні 2021. Цією заявкою Україна підтвердила, що має можливість забезпечити холодовий ланцюг для перевезення і зберігання вакцин.

Нагадаємо, Україна стала учасником глобальної ініціативи ВООЗ, яка ініціювала створення GAVI-Альянсу (світовий альянс вакцинації). Альянс займається наданням доступу до вакцини для країн з низьким та середнім рівнем доходу. В рамках цієї ініціативу планується забезпечити 20% населення України вакциною.

Наразі в списку вакцин GAVI COVAX, яка буде надаватись, — AstraZeneca, Pfizer, Novavax. Для рівномірного розподілу вакцини для профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 серед країн запропонований механізм GAVI COVAX. В рамках цього механізму Україна має змогу отримати безкоштовно (за рахунок внесків інших країн-донорів, приватних структур, міжнародних фондів тощо) або за значно зниженою ціною вакцину від коронавірусної хвороби, щойно вона буде визнана безпечною, ефективно та щойно буде зареєстрована.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button