Коронавірус

Професор із Чернігівщини винайшов основу для ліків від COVID-19

Анатолій Демченко – професор кафедри хімії і фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Створенням сполук, що мають противірусну дію, Анатолій Михайлович займається з 1980 року. А недавно він винайшов хімічні сполуки, на основі яких можуть бути створені ліки від COVID-19.

– Наприкінці 80-х ми з професором Олександром Красовським отримали авторське свідоцтво на сполуки, що мають противірусну активність щодо Коксакі В4 (вірусу, який розмножується в шлунку і кишечнику людини та призводить до хвороб, які входять до групи ентеровірусних інфекцій: серозний менінгіт, ангіна, менінгоенцефаліт, міокардит та ін.  Авт.). Разом із моїм колегою, професором Володимиром Суховєєвим, та іншими співавторами ми отримали десятки патентів України на сполуки, що впливають на цілий ряд небезпечних вірусів (грипу H1N1 і H3N2, Tacartbe, вірусу жовтої лихоманки Yellow Fever, коронавірусів SABS і MERS). Так що у нас потужне надбання. Коли в січні цього року з’явилися перші повідомлення з Китаю про новий коронавірус, я запропонував китайцям випробувати наші сполуки на активність до нового вірусу. На жаль, моя пропозиція їх не зацікавила. А коли в квітні вірус стрімко поширився в Європі, я також запропонував свою допомогу українському та європейському відділенням ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я. – Авт.), відправив більше десятка листів, але й вони залишилися без відповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через коронавірус школярі Чернігівщини не поїдуть на олімпіади

Нарешті за допомогою колег з інноваційної компанії Atakam Medical мені вдалося зв’язатися з одним із потужних вірусологічних центрів США. Я відправив туди на біологічні дослідження представників десятків класів азотовмісних гетероциклічних сполук. Результат перевершив усі очікування! Експериментально було доведено, що деякі з цих сполук у наномолярних (дуже маленьких. – Авт.) концентраціях знищують збудник коронавірусної інфекції – вірус SARS-CoV-2 (з оригіналом протоколу звіту з випробувань можна ознайомитися на сайті Atakamed.com. – Авт.). Водночас ці сполуки виявилися нетоксичними до неінфікованих здорових клітин. Іншими словами, сполуки можуть стати основою для створення ліків від COVID-19. І коронавірусна інфекція буде не страшніша за звичайний нежить.

Як відреагували інші вчені на такий прорив?

– Результати досліджень порадували моїх колег, зокрема ректора університету Олександра Самойленка та інфекціоніста з Тернопільщини професора Василя Копчу. До речі, Василь Степанович з 2010 року для лікування вірусних пневмоній успішно застосовує дексаметазон. Цей же препарат у травні англійці ввели в світові протоколи лікування важкої форми пневмонії, спричиненої CОVID-19. Мої закордонні колеги довго не могли повірити, що в якійсь незрозумілій їм і дуже корумпованій країні змогли – без будь-якого фінансування! – знайти те, над чим б’ються їхні фахівці, використовуючи практично необмежені кошти.

Що, на Ваш погляд, важливіше: ліки від коронавірусу чи все ж таки вакцина від цієї хвороби?

– Зараз весь світ зробив ставку на вакцину від вірусу SARS-CoV-2. Але на ефективність вакцини впливають багато факторів (колективний імунітет, індивідуальні фізіологічні та територіальні особливості суспільства). У кожній країні (або навіть конкретному регіоні України) є свої особливості перебігу хвороби, свої симптоми. Це свідчить про пристосування вірусу до тих чи інших умов. Тому вакцина, створена, наприклад, у США, може бути неефективною на території інших країн. До того ж вакцина не лікує, а лише запобігає виникненню захворювання. На який термін – невідомо. І на вироблення імунітету після щеплення потрібно чимало часу. Звісно, потрібно кілька щеплень (так звана ревакцинація).

Крім того, вакцинація в розпал пандемії COVID-19 може супроводжуватися досить небезпечними ускладненнями, аж до летальних. Вважаю, що треба продовжувати подальшу роботу над створенням ліків від COVID-19. Попереду дуже кропітка робота великої кількості фахівців різних наукових спеціальностей. Спільними зусиллями ми створимо надійний захист від цієї пандемії. Хочу завершити словами моєї колеги, професора Юлії Федченкової: «Вірус SARS-CoV-2 – це не вирок людству, а тільки молекула РНК, на яку ми вже знайшли управу».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ольга Іванченко, «Гарт» №48 (3008) від 26 листопада 2020

mynizhyn.com за матеріалами gorod.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button