Коронавірус

Щеплення дитини без картки: що важливо знати

Під час війни важливо дотримуватись календаря профілактичних щеплень і забезпечити собі й дитині повний захист.

▪Якщо ви знаходитесь в іншому місті й не маєте змоги щепитись у лікаря, з яким підписана декларація, ви можете вакцинуватись у найближчій лікарні.

▪Всі дані про щеплення починаючи від минулого року вносяться в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто лікар зможе потім побачити вакцинальний статус дитини.

▪Отримання друкованої довідки є не обов’язковим, але на запит/вимогу батьків лікар може видати Довідку про проведені щеплення,. Всі наступні щеплення будуть також вносити у цю довідку та ЕСОЗ.

Якщо ви загубили картку дитини, то варто знати, що введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я.

Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано авторитетними міжнародними організаціями, такими як World Health Organization (WHO) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.

У ситуації, коли інформація про проведені щеплення конкретної особи недоступна  і немає можливості її отримати або ж відновити, доцільно зробити повторний курс щеплень.

Як повідомляють Ірина Волошина, доктор медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини, та Федір Лапій, лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, у мирних умовах рівень введення додаткових доз вакцин сягає 10% серед загального населення.

В умовах посиленої міграції населення цей показник може зростати. Найчастіше повторно проводять щеплення від COVID-19, кору, правця, гемофільної інфекції, вітряної віспи.

Повторний курс вакцинації має проводитись у тих же дозах, що й при стандартній схемі введення, з дотриманням мінімальних інтервалів з урахуванням віку пацієнта. Рекомендації з вакцинації дітей та дорослих із порушеним календарем щеплень схвалені наказом #МОЗ.

Пам’ятайте, що вакцини, які використовуються в Україні, країнах ЄС, США і Канаді, є перевіреними та безпечними. Немає підвищеного ризику побічних ефектів у здорової дитини.

Ще статті по темі

Back to top button