Коронавірус

В Україні скоротили терміни отримання бустерної дози вакцини від коронавірусу

Постановою Кабінету Міністрів України термін скорочено зі 180 до 90 днів з моменту отримання другої дози вакцини від інфекції.

Бустерну дозу ковід-вакцини можуть отримати медики, співробітники інтернатів та громадяни віком від 60 років. Здебільшого додаткова доза призначена для людей із слабким імунітетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській області за добу вакциновано 1 973 особи

Тепер, згідно з документом, рекомендується робити бустерну дозу вакцини від коронавірусу в період, починаючи з 90-го і по 270-й день після отримання крайньої дози вакцини. Це стосується всіх схем вакцинації — як змішаних (різними вакцинами), так і ординарних (одним типом препарату).

Також постановою КМУ передбачено, що при формуванні covid-сертифіката після проходження бустерної вакцинації у ньому буде вміщено відповідну позначку.

Нагадаємо: важливо дотримуватись рекомендованого періоду введення бустерної дози – він має найвищу ефективність у період введення від 180 до 270 днів після отримання основного щеплення. Якщо ж ви пропустили введення бустеру у вказані терміни – треба намагатися зробити його якомога швидше для коректної генерації сертифіката.

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: можливість сформувати COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби з’явиться у застосунку Дія наприкінці січня.

І додамо: в Україні для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною раніше була щеплена людина.

Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button